De ramp na de ramp: Valkenburg in de Geul

De ramp na de ramp: Valkenburg in de Geul

HILVERSUM / VALKENBURG – Terwijl het leven in de rest van Nederland doorgaat, kampen de inwoners van Valkenburg nog altijd met de naweeën van de watersnood in juli 2021. Na aanhoudende regen overstroomde de Geul, met 400 miljoen euro schade en 2300 beschadigde huizen tot gevolg. Documentairemaker Hans Heijnen groeide op in de buurt. Een half jaar na de overstroming pakt hij zijn camera en legt vast hoe de Valkenburgers worstelen met de ramp na de ramp: boosheid over de schadeafhandeling, financiële onzekerheid en psychische klachten. Het resultaat is de driedelige documentaireserie Valkenburg in de Geul, vanaf 27 juni te zien op NPO 2.

Al drie generaties bestiert de familie Laheij hotel Walram aan de oever van de Geul. Na de overstroming is het hotel technisch failliet, maar van opgeven willen ze niets weten. Bijna een jaar later heropent Georges Laheij de zaak, met steun van zijn vrouw Claudia Volders en trouwe werknemers. Niet omdat ze er klaar voor zijn, maar omdat ze hun vaste gasten niet langer in de kou kunnen laten staan.

De camera van Heijnen dwaalt langs vele iconische Valkenburgers en laat zien hoe diep de ramp in individuele levens heeft ingegrepen en tot op de dag van vandaag voelbaar is. Veel bewoners zitten klem tussen de regeltjes en kleine lettertjes. “We vullen al 1,5 jaar formulieren in”, verzucht de activistische burgemeester Daan Prevoo. “Het levert alleen teleurstellingen op”.

De traumatische machteloosheid die veel inwoners hebben ervaren blijkt niet zelden tot terugkerende angsten en ernstige depressie te hebben geleid. Maar de bewoners van Valkenburg zijn niet klein te krijgen. Tijdens en vlak na de ramp lieten de Valkenburgers zich van hun beste kant zien. Nu de Geul weer een vriendelijk stroompje in een door velen geliefde omgeving is, blijkt dat het water voor de bewoners heeft blootgespoeld wat eerder onder de oppervlakte bleef.

Podwalk app
Voor de eerdere documentaireserie Het water komt (2023) ontwikkelde de NTR een podwalk app met wandelingen door onder andere Valkenburg. Met de app neemt Winfried Baijens wandelaars in GPS-gestuurde audiotours mee terug in de tijd. De route van Valkenburg voert door het Limburgse Geuldal en sluit aan op de serie Valkenburg in de Geul. Download de podwalk app bij Het water komt via deze link.

Valkenburg in de Geul is een coproductie van de NTR en Zeppers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!