Documentaire Het Bergdorpje naar Bergfilm Festival am Tegernsee

TEGERNSEE/VIJLEN – De documentaire “Het Bergdorpje – Vijlen, traditie in transitie” wordt vertoond tijdens het Internationale Duitse film festival Am Tegernsee, dat van 18 tot en met 22 oktober wordt gehouden.

Eerder maakte het Bulgaarse Bansko Bergfilm Festival en het Indiase Filmfestival van Shimla bekend dat de Zuid-Limburgse filmproductie is geprogrammeerd. Tegernsee is een meer in de Duitse deelstaat Beieren, net 50 kilometer ten zuiden van München. Een populair toeristengebied, dat haar eigen internationale bergfilm festival heeft en dat dit jaar haar 15e editie beleeft. Speciaal voor het filmfestival am Tegernsee is een Duitse versie gemaakt van de film.

“Het Bergdorpje – Vijlen, traditie in transitie”, in het Duits “das Bergdorf”,  gaat over het kerkdorp Vijlen. Roel Willems maakte in 2016, het jaar dat Vijlen 1000 jaar bestond, een tijdsbeeld van een a-typisch Limburgs dorp. Willems volgde hiervoor een jaar lang verschillende dorpsbewoners. Terwijl het platteland in Limburg, en het Heuvelland in het bijzonder, te kampen heeft met de gevolgen van de bevolkingskrimp, slaagt Vijlen er in om het hoofd boven water te houden.

Sterker nog, er is sprake van economische expansie. Zo is het aantal horecabedrijven de laatste jaren toegenomen en worden er goede zaken gedaan. Volgens de ondernemers is dat de enige manier om het dorp en al haar functies te laten overleven, maar autochtone bewoners vinden dat de kwaliteit van leven en Limburgse tradities worden bedreigd.

De film “Het Bergdorpje – Vijlen, traditie in transitie” is tot stand gekomen door financiële ondersteuning van de gemeente Vaals, Gulpener Brouwerij, de Stichting 1000 Jaar Vijlen, Landal Greenparks, Have a Byte Web development, Design & Marketingconcepten en Van Dongen Berging B.V. Bovendien is de film mede mogelijk gemaakt dankzij diverse donaties van particulieren en bedrijven. De Duitse versie van de film is mede mogelijk gemaakt door de VVV Zuid Limburg.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!