Doop van nieuwe roos ‘Rosa Virgio Maria’ in Kasteeltuinen Arcen

ARCEN – Rozenconnaisseur Harry van de Pasch heeft met veel liefde en passie een nieuwe roos gecreëerd die op 7 september gepresenteerd wordt op het 55ste Royal Concour International de Roses Nouvelles du Roeulx. De verwachting is dat de roos daar hoge ogen zal gooien. De dag na de presentatie wordt de roos gedoopt in het Rosarium van Kasteeltuinen Arcen waar de roos ook een mooie plek krijgt.

Grubbenvorstenaar Harry van de Pasch is gepensioneerd struikrooskweker. Nu hij het rustiger aan doet is hij zich gaan toeleggen op het kruisen van rozen. Inmiddels staan er al meer dan 10 rozen op zijn naam waaronder de bekende soorten Rosa Prinses Margriet, ook gedoopt in Kasteeltuinen Arcen in bijzijn van ZKH Prinses Margriet, Rosa Hertogin van Limburg, gemaakt voor ZKH prinses Beatrix, Rosa Limburgs Land werd speciaal voor wijlen Ger Houben de presenator van Limburgs Land van L1 gecreëerd en de Rosa ArLoVe, die ter ere van de gemeente Arcen, Lomm en Velden werd uitgebracht. Voorgenoemde rozen hebben de kleuren oranje, roze en rood.

Het ultieme doel van Harry van de Pasch was echter het kweken van een witte roos die kleurecht en bovendien geurend was. Twee jaar geleden lukte het om een kraakheldere witte struikroos te creëren, ‘Rosa Virgio Maria’, een naam die de roos te danken heeft aan de maagdelijke witte kleur. De roos is vol wit en zeer goed geurend met een mooi, mild parfum. De vader van de witte, klein bloemige struikroos is de Guirlande D’Amour.

Dit jaar werd de roos ingezonden naar 55ste Royal Concour International de Roses Nouvelles du Roeulx, de Koninklijke internationale wedstrijd van nieuwe rozen in Roeulx, Belgie. De wedstrijd vindt plaats op vrijdag 7 september.

Op zaterdag 8 september om 16:00 uur zal Rosa, de oudste kleindochter van de rozenconnaisseur, de roos dopen in het barokke Rosarium van Kasteel Arcen. Het Grubbenvorster Mannenkoor verzorgd de muzikale omlijsting. Bezoekers van het park zijn van harte welkom om de doop bij te wonen.

Rosa Virgio Maria is inmiddels opgenomen in het kweekassortiment van o.a. Jos Smits Boom- en Rozenkwekerij uit Broekhuizenvorst en Frank Coenders Rozen uit Grubbenvorst en vanaf de aankomende herfst is de roos te koop zodat deze in 2019 volop te bewonderen is in menig tuin. Uiteraard zal de roos ook verkocht worden in de Oranjerie, de plantenwinkel van Kasteeltuinen Arcen.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!