LANDGRAAF – Uit berekeningen van Meteo Limburg blijkt dat 2012 een vrij zonnig jaar wordt. De zon scheen op de meeste plaatsen in Limburg totaal 1650 tot 1700 uur, en dat zijn ongeveer honderd zonuren meer dan normaal. In Midden-Limburg was het met ruim 1700 zonuren iets zonniger.
Op de hogere delen van de gemeenten Gulpen-Wittem en Vaals viel het met de zonneschijn tegen, want daar bedroeg de zonneschijnduur dit jaar slechts iets meer dan 1500 uur. Daarmee was het ”dak van Nederland” dit jaar de somberste regio van ons land, gevolgd door de Veluwe. Langs de kust van ons land scheen de zon dit jaar ruim 1800 uur.
De hoogste gebieden van Zuid-Limburg waren tevens de natste gebieden van onze provincie met totaal dit jaar meer dan 950 mm neerslag. Het natst was het in Epen met een jaarhoeveelheid van ongeveer 980 mm (normaal 910). In grote delen van Noord-Holland was het nog natter met jaartotalen van meer dan 1100 mm tot bijna 1200 mm in de regio Zaandam.
Grote delen van de gemeenten Leudal, Maasgouw, Roermond, Roerdalen en Echt-Susteren, en delen van de gemeente Sittard-Geleen, vormden de droogste regio van ons land met jaartotalen rond 750 mm. Dat waren voor veel plaatsen in dit deel van Midden-Limburg, dat normaal ook het droogste gebied van ons land is, vrij normale jaartotalen. De minste neerslag van ons land werd in Buchten en Echt gemeten met ongeveer 730 mm. Alleen in het Gelderse Almen, bij Zutphen, was er een vergelijkbare vrij lage jaarneerslaghoeveelheid.
De gemiddelde jaartemperatuur was in 2012 vrij normaal te noemen. Het weerstation op de Zuid-Limburgse luchthaven meldde een jaargemiddelde over dag en nacht van 10,3 graden, tegen normaal 10,2 graden.
Na een lange periode met mild winterweer, met een recordzachte Nieuwjaarsdag (14 graden), kreeg Limburg van 30 januari tot en met 12 februari te maken met een extreme koudegolf van twee weken. Het vroor bijna elke nacht streng met -10 graden en lager en de vorstschade was vrij groot. Het was voor Limburg de langste koudegolf sinds 1997 (toen de laatste Elfstedentocht werd verreden) en, na begin januari 2009 en 2010, de derde koudegolf van deze eeuw.
Na de koele, vrij sombere en natte zomermaanden juni en juli, met in Montfort op 7 juni een windhoos die schade veroorzaakte, was er op de meeste plaatsen in de lagere delen van Limburg van 13 t/m 21 augustus een hittegolf. De warmste dag van de jaar was 19 augustus. Na een zwoele tropennacht met op de Zuid-Limburgse luchthaven geen lagere temperatuur dan 23 graden, werd op deze bloedhete zondag ’s middags in Haler 36,7 graden gemeten. Augustus 2012 kwam in de top-10 van warmste oogstmaanden sinds de Tweede Wereldoorlog.
Maart 2012 was de op vier na warmste maart sinds 1946.
Na een vrij koude, sombere en natte april werd mei een droge, zonnige en warme maand. Een week voor en tijdens de pinksterdagen (27/28 mei) was elke dag zonnig en zomers warm met 25 tot 30 graden. Op woensdagavond 23 mei was er noodweer in de kop van Noord-Limburg. In Sambeek (bij Afferden) viel 90 mm neerslag en in Heijen 60. Mede hierdoor waren delen van de gemeente Bergen in de kop van Noord-Limburg met ongeveer 900 mm neerslag (Siebengewald ca. 920 mm) dit jaar beduidend natter dan normaal.
De herfst was op de meeste plaatsen vrij droog en verliep vrij zonnig en iets kouder dan normaal. November was een zachte maand met geen vorst van betekenis. December wordt een zeer natte en zachte maand. Net na Sinterklaas was er kortstondig winterweer. Van 7 tot en met 9 december was vrijwel heel Limburg met sneeuw bedekt en op de zonnige zaterdag 8 december lag in delen van Noord-Limburg ruim 15 centimeter sneeuw. ’s Ochtends vroeg was het daar -10 tot -12 graden. Dat was niet de laagste temperatuur van het jaar want tijdens de extreme koudegolf eerder dit jaar daalde de temperatuur begin februari tot -16 graden.
2011 was een extreem warm jaar en zonniger en droger dan dit jaar.
Voorlopig jaaroverzicht opgesteld door Thijs Zeelen (Meteo Limburg) op 28 december 2012
Bron: L1
Gerelateerde berichten:
- ‘t Ven in “Ons Huis Verdient Het” van RTL4
- Presentatie van het ‘Land van Kalk’
- Sluiting dreigt voor Streekmuseum Land van Valkenburg
- Kunstroute Land-Art en Buitengoed Geul & Maas van start
- Ridder Kunoroute gelanceerd in het Land van Kalk
- Samenwerkingsovereenkomst Infopoint en Natuurtransferium Land van Kalk
- Limburgs landschap spreekt maar is niet vanzelfsprekend
- Venlo wil contrast tussen stad en land versterken