Fiets­veer­tjes Ge­meen­schap­pe­lij­ke Maas wor­den gra­tis

Wie de Gemeenschappelijke Maas wil oversteken kent ze wellicht al, de fiets- en voetgangersveren Ohé en Laak (NL) – Ophoven (B), Grevenbicht (NL) – Rotem (B) en Geulle (NL) – Uikhoven (B). De Maasveerpontjes vormen een belangrijk verbindend element tussen de twee Limburgen. De pontjes zijn ook essentieel voor het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei. Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, gaf vandaag samen met de Vlaamse en Nederlandse partners het feestelijke startschot voor het nieuwe vaarseizoen. Zij maakte bekend dat vanaf 1 april dit jaar alle fietsers en wandelaars de oversteek met de veerpontjes gratis kunnen maken.

Wie een fietstocht of een lange wandeling maakt, kan gebruik maken van drie veerpontjes die je van de ene kant naar de andere kant brengen. Een tripje met één van deze charmante veerpontjes naar de overzijde van de Maas brengt je onmiddellijk in vakantiestemming. Zo kun je leuke verbindingen maken tussen de verschillende Maasdorpjes en natuurgebieden. En vanaf april kan dit zelfs kosteloos.

“Vanaf dit jaar valt de kostprijs voor een overzet voor de actieve weggebruiker volledig weg. Daarmee worden de veerpontjes op de Maas gelijkgetrokken met de andere Vlaamse veren, die voor de gebruiker ook gratis zijn. Het gratis maken van de veren zal het voor de Maasbewoners en toeristen nog aantrekkelijker maken om de rivier over te steken om een bezoekje te brengen aan de buren en winkels aan de overkant. Daarnaast zal dit een extra boost zijn voor het toerisme in de Maasvallei, een kandidaat-Landschapspark”, benadrukt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Fietsveertjes in de vaart houden
De exploitatie van de drie fietsveertjes op de Gemeenschappelijke Maas is sinds 2016 in handen van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Het team van RivierPark Maasvallei zoekt om de drie jaar een rederij die de fietsveertjes kan bedienen, zorgt voor de nodige communicatie en bebording, en verzamelt de jaarlijkse bijdrage van de 11 Maasgemeenten en 2 Provincies Limburg, die de vaart van de drie fietsveertjes mee mogelijk maken. De veertjes zelf zijn eigendom van De Vlaamse Waterweg nv, die nu extra budget levert om de oversteek gratis te maken en daarnaast instaat voor het structureel onderhoud.

Aangepaste vaartijden
De afgelopen drie jaar waren niet eenvoudig voor de veerpontjes: de coronacrisis zorgde voor een gesloten (vaar)grens in 2020. Het hoogwater van juli 2021 zorgde voor een wekenlange onderbreking. De partners deden er alles aan om de exploitatie zo goed mogelijk verder te zetten. De krapte op de arbeidsmarkt – extra voelbaar in seizoensarbeid – liet zich dan weer in 2022 gelden. Bij de zoektocht naar een rederij die de komende drie jaar de veertjes kan bedienen, speelde het tekort aan schippers op. Er is een rederij aangesteld, maar de vaartijden worden wat beperkter. De veertjes zullen vanaf nu steeds van 10u tot 18u varen. Voorheen voeren ze in de lente en de herfst ook van 10u tot 18u, maar in de zomer tot 20u.

Praktische informatie
Zoals altijd start het nieuwe vaarseizoen op de eerste zaterdag van april (1 april). In april varen de veertjes enkel in de weekends (inclusief Paasmaandag 10/4 en Koningsdag op 27/4). Vanaf mei varen ze weer elke dag, tot het laatste weekend van oktober.

Kijk voor alle informatie en vaartijden op www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/veerpontjes

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!