Limburgse kinderen worden lekker vies op ModderDag

modderdag

LANDGRAAF – ModderDag staat weer voor de deur: de dag waarop kinderen op de kinderopvang heerlijk mogen kliederen met modder.

In de provincie Limburg zullen op vrijdag 28 juni op 285 opvanglocaties ruim 21.000 kinderen naar hartenlust met modder spelen. ‘Ontzettend belangrijk,’ stelt Marion de Cocq van IVN Natuureducatie, die deze 12e editie weer mogelijk maakt. ‘Lekker buiten spelen en vies worden staat enorm onder druk, terwijl dat gezond is voor de ontwikkeling van kinderen. Daar vragen wij met ModderDag aandacht voor.’

Vroeger waren in een boom klimmen, slootje springen en een steen over het water keilen voor kinderen heel normale activiteiten. Het ontdekken van de wereld gebeurt tegenwoordig echter vooral virtueel, via games, tablets en smartphones. Kinderen van nu zitten veel meer binnen dan hun ouders en opa’s en oma’s deden. Een ontwikkeling die niet goed is voor onder andere de ogen en motoriek en ook leidt tot meer overgewicht bij kinderen.

Lekker struinen in de natuur
IVN pleit er daarom voor dat kinderen veel meer naar buiten gaan en dan het liefst de natuur in. Buiten spelen in de natuur stimuleert de ontwikkeling van kinderen enorm, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Natuurrijke speelplekken, zoals een groen park of bos, waar kinderen ook lekker kunnen struinen, zorgen voor ander, actiever speelgedrag dan de standaard wipkip of glijbaan.

Modderactiviteiten
Landelijk doen zo’n 4400 kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties en in totaal ongeveer 330.000 kinderen aanstaande vrijdag mee met ModderDag. Zij organiseren allerlei modderige activiteiten voor hun kinderen, zoals het houden van een modderloop, het spelen van moddervoetbal, schilderen met modder of het maken van heksensoep. Het doel: bewegen en lekker vies worden.

Onder de deelnemende kinderopvangcentra zijn flink wat locaties van kinderopvang Humankind, waar natuurbeleving ook onderdeel uitmaakt van de pedagogische visie. IVN en Humankind hebben om die reden de handen ineengeslagen om samen te werken aan meer natuurrijke kinderopvang.

International Mud Day
International ‘Mud Day’ is ontstaan in Nepal en Australië met de achterliggende gedachte dat kinderen meer in aanraking moesten komen met de natuur. Inmiddels wordt deze dag ieder jaar op 29 juni in onder andere Denemarken, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gevierd. In Nederland werd ModderDag voor het eerst in 2013 georganiseerd. Omdat 29 juni dit jaar op een zaterdag valt, is ModderDag een dag vervroegd.

Foto: IVN Natuureducatie

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x