WAGENINGEN / LANDGRAAF – Satellietbeelden uit de Groenmonitor van Wageningen Environmental Research laten zien dat het grasland in Nederland op dit moment veel minder groen is dan normaal. In Oost-Overijssel, Gelderland, Zeeland, delen van Brabant en Limburg en de kuststrook is het gras tot 37% minder groen.
Vanaf begin juni heeft het vrijwel niet meer geregend in Nederland. Dat dit gevolgen heeft voor het gras zien we dagelijks aan ons gazon en aan de weilanden die langzaam veranderen in bruingele prairielandschappen.
Met de Groenindex beelden kunnen we de regionale verschillen van de droogte op het grasland in kaart brengen. Hiervoor zijn satellietbeelden genomen van 4 verschillende momenten gedurende het groeiseizoen en is de gemiddelde groenindex berekend voor grasland per gemeente. Aan het begin van het groeiseizoen op 26 mei was er nog geen sprake van droogte en staat het gras er overal even groen bij. Op 30 juni, na ongeveer 4 weken droogte zie je de eerste verschillen ontstaan. In de zuidelijke helft zakt de groenindex ongeveer 10%. In juli zijn deze verschillen verergerd en krijgt ook het noorden meer last van de droogte. Duidelijk is dat de zandgebieden in Nederland (Oost-Overijssel, Gelderland, delen van Brabant en Limburg en de kustgebieden) meer last hebben dan de rest.
Bron: naturetoday.com
Gerelateerde berichten:
- Maaibeheer IKL waardevolle grasland werpt vruchten af
- Grasland langs de Gulp van prikkeldraad verlost
- Minder wateroverlast door meer groen
- Normaal neemt afscheid van het theater in Schouwburg Venray
- In 2013 minder geboorten en minder huwelijken
- Ruim een ton extra voor groen vrijwilligerswerk beschikbaar
- Ruim 2 miljoen voor natuur en stedelijk groen in en om Kerkrade
- Vrijdag tot 10.00 uur minder treinen in (zuid)oost-Nederland