Maaibeheer IKL waardevolle grasland werpt vruchten af

GULPEN-WITTEM – Komende weken maait IKL-Limburg vier waardevolle graslandterreinen in Gulpen-Wittem. De rijkdom aan planten, vlinders en insecten in deze gebieden is enorm hoog, vanwege het consequent doorgevoerd maaibeheer. Recent deed een lokale begeleidingsgroep van IKL de Boerenberg in Eys aan, waar vastgesteld werd dat de biodiversiteit toeneemt door het gevoerde beheer.

De waardevolle graslanden die IKL in beheer heeft, liggen onder meer bij Cartils, waar de gele zegge voorkomt. Verder worden schrale graslandjes bij Stokhem en op de Boereberg bij Eys gemaaid. Na het maaien wordt het gras afgevoerd, waardoor de bodem verschraalt. Tenslotte maait IKL een nat grasland bij Bommerig, zodat dit niet verruigd en dichtgroeit Dit gebeurt onder meer met het oog op de dotterbloem en het landbiotoop van de zeldzame vinpootsalamander.

Op de Boereberg komen naast orchideeën ook andere bijzonder soorten voor als harige ratelaar, kalkwalstro, aarddistel en duifkruid. Dit jaar werden ook twee nieuwe soorten sprinkhanen aangetroffen. Het gaat om de gouden- en de greppelsprinkhaan. Deze dieren komen voor in de delen die niet gemaaid worden.

Aantrekkelijk
De te maaien terreinen stonden de afgelopen zomer volop in bloei, waardoor ze zeer aantrekkelijk zijn om te zien. Ook zijn deze planten- en insectenrijke terreinen van groot belang als groene schakels. Veel vlinders, bijen, en andere insecten zijn namelijk afhankelijk van deze bloemen en open terreinen. Door de aanwezige planten gericht te maaien, blijven de kenmerkende planten dieren behouden. Het lijkt tegenstrijdig, maar het maaien van deze florarijke gras- en hooilandjes is noodzakelijk voor het behoud en de toekomstige instandhouding van deze elementen. Als dit niet gebeurt, zouden de open terreinen snel verruigen met bomen en struiken, wat funest zou zijn voor de nu aanwezige rijkdom aan plant en dier. Om te voorkomen dat de grond rijker wordt, wordt het maaisel bij elkaar geharkt en afgevoerd.

Mozaïek
Door de gevarieerde terreinomstandigheden wordt overal maatwerk geleverd. Het beheer van de natuurterreinen is in overleg met diverse partijen vastgesteld. In bepaalde delen van de terreinen wordt bewust niet gemaaid. Zo kunnen alle voorkomende planten tot bloei komen en zaad vormen. Deze zogenaamde ‘mozaïekplekken’ vormen dus de zaadbronnen voor het terrein en de naaste omgeving. Bovendien overleven in deze ongemaaide stukken de eitjes van vlinders, kevers, zweefvliegen en andere insecten die hier hun verdere ontwikkeling kunnen afmaken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!