Introductie Maastricht vlaai

MAASTRICHT – Fooddesigner Annelies Hermsen gaat in opdracht van Maastricht Marketing terug naar de oorsprong van de vlaai met de introductie van de Limburgse ‘Maastricht vlaai’. Bijzonder is de connectie die Maastricht legt tussen ambachtelijk gemaakte vlaaien, authentieke recepten en vijf bekende Maastrichtenaren. “De liefde voor de vlaai en voor de stad Maastricht komt samen in de echtheid van het product. Daarbij vind ik het juist tof dat de Maastricht vlaai niet persé hip gemaakt is,” aldus Hermsen.

De lievelingssmaken van de vijf Maastrichtse BN’ers: André Rieu, Cécile Narinx, Tom Dumoulin, zanger Fabrizio en burgemeester Annemarie Penn brachten vijf toonaangevende lokale bakkers samen in één Maastricht vlaai. Deze typisch lokale lekkernij bestaat uit de smaken: Kers op de vlaai, Volle rijstevlaai, Kroonsele mèt sjoem, Appeltje voor de dorst en Les Prunes Noires. De eigenzinnige smaken waar bijzondere anekdotes achter schuilen, vormen samen de Maastricht vlaai. Cécile Narinx: “Vlaai is goed voor ons geestelijk welzijn. Hiervan kunnen genieten, staat voor mij gelijk aan een week vakantie.” En, “Tijdens de modeweken in Milaan combineren de Italianen champagne met een mini-vlaaitje. Ik zeg dan tegen mijn collega’s ‘kijk daar ligt een stukje thuis!’”

Vlaairoute
Bezoekers kunnen vanaf 31 januari de liefde voor de stad en de eigenzinnige vlaaicultuur nog beter zelf ervaren. Liefhebbers lopen vanaf dan via een verkorte of een lange vlaaienroute door de mooiste straatjes, langs historische iconen en verrassende plekken. In deze routes kunnen bezoekers op eigen gelegenheid met 5 tussenstops hun eigen Maastricht vlaai samenstellen in een speciale Maastricht vlaai-doos. De routes, recepten van de smaken, anekdotes en info over de bakkerijen zijn te vinden op: www.maastrichtvlaai.nl of download hier het boekje van de Maastricht vlaai.

Traditie & innovatie
Een geavanceerde vershoudzak om de vlaai beter te vervoeren, langer vers en smakelijk te houden is in ontwikkeling. Limburg Economic Development en diverse partijen uit de verpakkingsketen ontwikkelden hiervoor een prototype die op termijn in de markt wordt gezet.

Burgemeester Annemarie Penn: “In Maastricht is het heel gebruikelijk om in plaats van een boterham met jam gewoon een stuk vlaai bij de lunch te eten (of wel twee).”

Tom Dumoulin: “Mijn vader bakt de vlaai graag zelf. Mijn oma, heeft zo’n geheim recept, daar deed ze altijd heel geheimzinnig over. Toen zij is overleden werd dit doorgegeven aan mijn vader. Hij zegt altijd ‘Iech daon meh get!’ (Ik doe maar wat), maar dat is natuurlijk helemaal niet zo! Hij is heel precies met zijn ingrediënten.”

Cécile Narinx: “Vlaai is goed voor ons geestelijk welzijn. Hiervan kunnen genieten, staat voor mij gelijk aan een week vakantie.”

André Rieu: “Gasten ontvangen wij, Maastrichtenaren niet met een klein koekje, maar juist met een royale punt echte Limburgse vlaai.” Kruisbessenschuim vlaai (Kroonsele mèt sjoem) door Peter Lemmens.

Maastrichts-Italiaanse zangheld Fabrizio: “Wat ik drink bij een stukje vlaai? Altijd Martini Bianco! Dat drink ik bij alles, dus ook bij de vlaai. Een stuk vlaai moet trouwens als een pizzapunt in je hand passen. Ongeveer 1/5 van de vlaai!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!