Kopen van nestkasten populair in Nederland

LANDGRAAF – Met de warmste februarimaand ooit achter de rug, lijkt de Nederlander steeds meer in voorjaarsstemming te zijn. Vogelbescherming Nederland ziet de afgelopen weken in ieder geval een forse toename in de aanschaf van nestkasten.

Ten opzichte van deze maand in vergelijking met vorig jaar februari ziet de natuurorganisatie een online verkoopstijging van maar liefst 154% onder nestkasten. Vooral vrouwen gaan over tot aankoop, bijna twee keer zo vaak als mannen blijkt uit aankoopgegevens. De nestkast die het vaakst wordt gekocht, is er één voor de huismus en dat komt goed uit, aangezien de aantallen van de huismus de afgelopen decennia zijn gehalveerd.

Trend breder te zien in Nederland

Dat nestkasten populair zijn, past bij het beeld wat Vogelbescherming Nederland breder ziet. Afgelopen week werden de camera’s aangezet voor ‘Beleef de Lente’, waardoor er 24 uur per dag live mee gekeken kan worden in nestkastjes van bijvoorbeeld de steenuil. “We zien nu al in deze eerste dagen dat er 10% vaker wordt gestreamd dan vorig jaar tijdens ‘Beleef de Lente’. We hebben dus echt zin in het voorjaar,” aldus Timo Roeke, beschermer bij Vogelbescherming Nederland.

Tweede piek in het jaar voor nestkasten

Behalve februari is november normaal gesproken de maand waarin mensen een nestkast kopen. Als het weer slechter wordt in Nederland, is het voor veel vogels ideaal om dan al een droge plek te hebben. Daarnaast krijgen vogels zo de gelegenheid om hun nieuwe broedplek te inspecteren, wat de kans vergroot dat er daadwerkelijk wordt gebroed. Belangrijk daarvoor is wel dat de nestkast ook goed wordt opgehangen. Niet in de volle zon, voldoende hoog (tegen katten) en met een vrije aanvliegroute.

Rust belangrijk tijdens broedseizoen
Roeke van Vogelbescherming Nederland, vult aan: “Een absolute piek met broedende vogels wordt bereikt in de maanden april en mei wanneer ruim 200 vogelsoorten hun jongen groot proberen te brengen. Een deel van die vogels, zoals de koolmees en de pimpelmees, kun je helpen door nog snel op een goede manier een nestkast op te hangen. Belangrijk in het broedseizoen is verder vooral zoveel mogelijk rust te bieden aan vogels. Dus, lijn je hond aan als je een natuurgebied ingaat en blijf vooral op de paden. Kortom geniet van de natuur, maar doe dat met beleid.”

Populariteit per provincie verschilt bij nestkasten
Ook per provincie tekenen zich verschillen af bij de aanschaf van nestkasten in vergelijking tot vorig jaar. Zo komt Noord-Brabant dit jaar voor het eerst in de top 3. De provincie Noord-Holland is dit jaar koploper in het aanschaffen van nestkasten, net zoals vorig jaar.

Populariteit per provincie verschilt bij aanschaf nestkasten
Per provincie tekenen zich verschillen af bij de aanschaf van nestkasten in vergelijking tot vorig jaar. Daar waar Noord-Brabant in 2023 nog onderaan bungelde, is in 2024 te zien dat deze provincie terecht is gekomen in de top-3. De provincie Noord-Holland is dit jaar koploper in het aanschaffen van nestkasten, net zoals vorig jaar.

De gehele lijst van de aanschaf van nestkasten per provincie:

Februari 2024 Februari 2023
1. Noord-Holland 1. Noord-Holland
2. Zuid-Holland 2. Zuid-Holland
3. Noord-Brabant 3. Utrecht
4. Utrecht 4. Noord-Brabant
5. Gelderland 5. Gelderland
6. Limburg 6. Flevoland
7. Zeeland 7. Overijssel
8. Drenthe 8. Limburg
9. Overijssel 9. Friesland
10. Groningen 10. Groningen
11. Friesland 11. Drenthe
12. Flevoland 12. Zeeland
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x