Kunstbende Limburg start ‘crowdfunding’ actie

LANDGRAAF – Kunstbende Limburg heeft via het online platform Voor De Kunst een ‘crowdfunding’ actie gelanceerd. Met deze actie doet Kunstbende een beroep op particulieren en ondernemers om een financiële bijdrage te leveren aan de organisatie van de Limburgse zomertour, waaraan de afgelopen twee jaar honderden jongeren vanuit de hele provincie hebben meegedaan. Geïnteresseerden die het project een warm hart toedragen en willen investeren in de ontwikkeling van jong en creatief talent kunnen via de website www.voordekunst.nl een donatie doen. De ‘Kunstbende Limburg Zomertour’ is het allereerste Limburgse kunstproject dat zichzelf op deze manier probeert te financieren, zonder een beroep te doen op subsidies en fondsen.

‘Crowdfunding’
In het nieuwe cultuurbeleid van de overheid worden instellingen op het gebied van kunst en cultuur steeds meer uitgedaagd om meer eigen inkomsten te genereren. Kunstbende richt zich in het bijzonder op een kwetsbare doelgroep: jongeren tussen de 13 tot en met 18 jaar. Activiteiten voor deze doelgroep staan vaak als eerste onder druk als het gaat over cultuurbezuinigingen. Daarnaast heeft deze doelgroep vaak weinig te besteden en zijn ze vaak daarom moeilijk bereikbaar. Kunstbende probeert daarom haar activiteiten zo laagdrempelig mogelijk te houden door het aanbieden van gratis activiteiten. Middels ‘crowdfunding’ doet Kunstbende een beroep op de directe omgeving van haar deelnemers: ouders, familie, vrienden of bedrijven waar jongeren werkzaam zijn. Door een kleine financiële bijdrage te leveren kunnen particulieren of kleine lokale ondernemers een groot verschil maken. De Engelse term ‘crowdfunding’ dekt eigenlijk al de lading: via het online platform Voordekunst.nl wordt er door de organisatie een beroep gedaan op particulieren en bedrijven (crowd) om het project met de titel ‘Kunstbende Limburg Zomertour’ te financieren.

‘De Kunstbende Limburg Zomertour’
De zomertour is twee jaar geleden met zeer beperkte middelen opgezet door Kunstbende Limburg omdat jong talent niet of nauwelijks de mogelijkheid kreeg om zich te laten zien tijdens de Limburgse festivals. Optreden is een van de meest belangrijke aspecten voor de ontwikkeling van jong talent. Buiten je eigen ‘veilige’ omgeving spelen voor wisselend publiek, het ontvangen van reacties en podiumervaring opdoen leidt tot ervaring, naamsbekendheid en zelfreflectie. Kunstbende ziet haar deelnemers per optreden groeien en weet daarom hoe belangrijk optreden is.

‘Kunstbende’
Kunstbende is een organisatie die zich al 23 jaar inzet voor de ontwikkeling van jong en creatief talent. Belangrijkste pijler van Kunstbende is de landelijke wedstrijd, waar jongeren in acht verschillende categorieën kunnen meedoen: Dans, Theater & Performance, Taal, Muziek, Film & Animatie, Fashion, DJ en Expo. De wedstrijd is een instrument om jongeren te motiveren om creatief bezig te zijn, tevens zorgt de wedstrijd ervoor dat talent zichtbaar wordt. Veel deelnemers krijgen na de wedstrijd een natraject aangeboden waarin hun ontwikkeling op lange termijn wordt gevolgd en gecoacht. Daarnaast organiseert Kunstbende vele workshops, open podia en dus ook de zomertour langs de grootste Limburgse pop- en cultuurfestivals.

STEUN JONG TALENT, STEUN KUNSTBENDE
Surf naar de website www.voordekunst.nl en maak uw bijdrage makkelijk via internetbankieren (IDEAL) of per creditkaart over naar Kunstbende Limburg. Afhankelijk van de hoogte van de donatie kunnen de donateurs een tegenprestatie verwachten.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!