Landgraaf ontvangt 2 miljoen extra voor hulp bij het huishouden

LANDGRAAF – De gemeente Landgraaf ontvangt ruim 2 miljoen extra van het Ministerie van VWS voor hulp bij het huishouden. De aanleiding is het korten van het budget voor de hulp bij het huishouden met ingang van 1 januari 2015 door het ministerie.

Deze maatregel zal invloed hebben op de inkoop van zorg. Om grootschalig ontslag te voorkomen, heeft het ministerie voor de jaren 2015 en 2016 extra budget beschikbaar gesteld. In totaal gaat het om 150 miljoen voor heel Nederland. Aanvankelijk zou Landgraaf € 237.520,- voor 2015 en 2016 ontvangen. Voor de snelle beslisser bestond de mogelijkheid om af te wijken van het voor de gemeente gereserveerde budget. Landgraaf werd eind september hierover geïnformeerd en de aanvraag, met onderliggend plan, moest voor 30 september binnen zijn. Door snel te reageren heeft de gemeente Landgraaf in totaal een bedrag van € 2.072.050,- gekregen in plaats van de eerder genoemde € 237.520,-.

De gemeente zet de extra inkomsten in als ondersteuning voor cliënten die nadeel ondervinden van de bezuinigingen en voor extra ondersteuning voor overbelaste mantelzorgers. ‘Hierdoor snijdt het mes aan meerdere kanten’, merkt wethouder Harry Leunessen op. ‘Grootschalig ontslag wordt voorkomen, voor de cliënten ontstaat een overgangssituatie en mantelzorgers worden deels ontlast.’

In hoofdlijnen is de strekking van het ingediende plan dat van hulp bij het huishouden een algemene voorziening wordt gemaakt voor mensen die verminderd zelfredzaam zijn maar die wel zelf regie kunnen voeren over hun huishouden. Dit is onder voorbehoud dat de gemeenteraad het plan goedkeurt. Voor de nieuwe cliënten behorende tot de netgenoemde doelgroep wordt het regelen van het huishouden vanaf 1 januari 2015 een eigen verantwoordelijkheid. Zij dienen dus zelf de hulp bij het huishouden te regelen en te bekostigen. Door de inzet van de extra middelen wordt voor deze groep een overgangssituatie gecreëerd waarbij de gemeente in 2015 en 2016 een groot deel van de kosten van de cliënt overneemt. Voor de bestaande cliënten geldt dit nieuwe beleid pas met ingang van het moment waarop hun huidige indicatie wordt vervangen door een nieuwe indicatie. Het ingediende plan wordt nog op detailniveau uitgewerkt. Dit plan geldt voor de duur van twee jaar. Voor de periode na 2016 zal er een structurele regeling inzake de bekostiging van de algemene voorziening moeten worden vastgesteld.

Mensen die niet zelf de regie over hun huishouden kunnen voeren, kunnen nu en in de toekomst een beroep blijven doen op een individuele voorziening ofwel maatwerk voorziening. Voor minima wordt een passende oplossing gezocht.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x