Landschap belangrijke peiler voor Limburgs toerisme

VALKENBURG – VVV Zuid-Limburg vroeg tijdens haar nieuwjaarsrede aandacht voor het Limburgse landschap. De natuur is één van de 4 peilers waar de toeristische sector met een omzet van 1,2 miljard euro en 20.000 arbeidsplaatsen op drijft, aldus Anya Niewierra – algemeen directeur van VVV Zuid-Limburg. Uit onderzoek blijkt dat het Limburgse landschap verreweg de belangrijkste reden is voor gasten om naar de provincie af te reizen. Niewierra nam de aanwezigen in vogelvlucht mee naar alle veranderingen in het Zuid-Limburgse landschap en vergat daarbij ook de boeren niet. ‘Het landschap wordt grotendeels aantrekkelijk gemaakt door onze boeren’ aldus de VVV directeur. Ze pleitte voor het maken van een plan om de kruisbestuiving tussen landbouw en toerisme op gang te krijgen waartoe de VVV in 2017 het initiatief gaat nemen.

Tijdens de bijeenkomst in het Holland Casino in Valkenburg, ontmoetten een kleine 400 toeristisch-recreatieve collega’s uit de politiek en het bedrijfsleven elkaar. Eric Geurts – gedeputeerde Toerisme, Mobiliteit en Stedelijke ontwikkeling – ging in op de kansen voor het Limburgse landschap. Landschap verbindt en verleidt. Hij blikte terug op 2016, waarbij hij refereerde aan leuke anekdotes en mooie prijzen. Daarnaast legde hij zijn visie uit voor het behouden van de toppositie in de toeristische sector; kwaliteit boven kwantiteit stellen en streven naar zoveel mogelijk samenwerking. Hij sloot af met de term gastvriendschap; “Laat Limburg een voorbeeld zijn voor het open staan voor andere culturen”.

De toeristische economie drijft op het landschap
Uit onderzoek blijkt, dat 59% van de Limburgse gast als belangrijkste motivatie heeft om terug te komen voor de natuur en het landschap. En qua imago, staan natuur en de heuvels bovenaan als het gaat om spontane associaties met Limburg. Van het aantal overnachtingen in Zuid-Limburg, blijkt dat 2,8 miljoen (63% van alle overnachtingen) daarvan in het landelijk gebied plaatsvindt. Het nationaal landschap is daarmee de belangrijkste leverancier van gasten voor de attracties, accommodaties en winkeldomeinen zowel in de landelijke als stedelijke gebieden.

Veranderingen in het Zuid-Limburgse landschap
In Vogelvlucht stipte Anya Niewierra uiteenlopende projecten aan die in de toekomst extra (internationaal) bezoek beogen door het creëren van extra recreatiezones die gasten kunnen verleiden om langer in het gebied te blijven en de toeristische economie te stimuleren.

Te beginnen in Echt-Susteren waar extra voorzieningen worden getroffen aan de Nederlandse kant van de Duitse Westzipfel. Langs de Maas vragen het Grensmaas project en het Rivierpark Maasvallei aandacht. Met daarnaast de ambitie van de Gemeente Stein om een fietsbrug te realiseren naar Maasmechelen. Ook de Maasfietsroute gaat Nederland, Frankrijk en België in de toekomst met elkaar verbinden. Meer landinwaarts is het project ‘Corio Glana’ eveneens nog in volle opbouw rondom de Geleenbeek. In Parkstad Limburg spelen er diverse projecten waaronder de Buitenring die IBA wil ombouwen tot ‘LeisureRing’ waar innovatieve communicatie een rol bij gaat spelen. Ook wil IBA graag de ‘Oloïde’ op de Wilhelminaberg als icoon aan Parkstad toevoegen. Parkstad blijft qua natuur ook niet achter met de ontwikkeling van het thema Kunradersteen, de Schinveldse Bossen, het Gebrookerbos en Nature Wonder World. In Valkenburg komt in 2017 het Leeuw Terrein aan bod, een nieuwe gastronomisch centrum en hotel Croix de Bologne. In Margraten zijn plannen voor een Memorial Center en gaat de markante Gulperberg omgevormd worden tot natuurgebied.

De VVV Zuid-Limburg gaat alles doen dat in haar vermogen ligt om projecten te ondersteunen qua advies, promotie, bewegwijzering en in de ontwikkeling van wandel- en fietsroutes.
Bijzondere prestaties in 2016

Regiobreed behoren daar natuurlijk de Tourism for Tomorrow Award en de toetreding tot de Top 100 Green Destinations bij. In de gemeenten en het ondernemersveld gaat het om de volgende behaalde eerste prijzen:

Gemeenten
• Eijsden-Margraten>Cittaslow-keurmerk
• Echt-Susteren > Cittaslow International Project Prize/ Urban Life Quality Award
• Valkenburg aan de Geul/Limburg > Internationale UCI Bike-City label
• Valkenburg aan de Geul > plaats 1 in Kerstmarkten top 10
• Valkenburg aan de Geul > Meest Gastvrije kleine station van Nederland
• Gulpen-Wittem/Slenaken > Best Gewaardeerde dorp van Limburg
• Heerlen > Evenementenstad 2016
• Heerlen > Dutch Street Art Award 2016 voor Mural Koelpiet

Ondernemers
• Hotel Groot Welsden, Margraten > ‘Beste Hotel’ Erop Uit in Eigen Land
• Wijngaard St. Martinus, Vijlen > Beste wijngaard Nederland/België
• Chateau St. Gerlach, Houthem > ‘Netherlands’ Leading Spa resort 2016
• Hotel Restaurant Kasteel Elsloo > Bib Gourmand
• Aan Sjuuteeänjd, Schinnen > Duurzaamste restaurant 2017, Gault Millau
• Waalheimer Farm, Walem > Groene Duim
• Kasteel Wittem > Publiekswinnaar Chapeau Terras van het jaar
• Hotel Merici > Beste Designhotel van het Nederland/Beste Hotel van Limburg, Hotelspecials

De aanwezigen konden ter plekke ook het winnaarsgevoel van 2016 ervaren door op een electrische kart als eerste over de finish te gaan en dit te laten vastleggen in een fotostudio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!