Korte filmfestival in Maastricht breidt uit

Made in Europe gaat van 24 – 26 april 2014 andermaal de samenwerking aan met het International Short Film Festival in Nijmegen. Het relatief onbekende genre van de korte film verdient aandacht, vindt artistiek directeur David Deprez. “Vorig jaar hebben we een goede start gehad met 500 bezoekers. Het programma bestond toen nog uit een dag, dit jaar wordt het uitgebreid naar twee.”

Wie er eenmaal aan begint, kan niet meer om het feit heen. De korte film heeft veel te bieden. Of het nu een animatie is van vijf minuten of een documentaire van twintig, de korte film doet niet onder voor zijn twee uur durende tegenhanger. Met dat verschil dat het genre ontegenzeglijk veelzijdig is en een compilatie van korte films nooit saai wordt. Als je oogleden het onverhoopt dreigen te begeven, begint alweer een nieuw verhaal.

Terwijl Nijmegen van 9 tot en met 13 april in het teken staat van de korte film, staat het festival in Maastricht van 24 tot en met 26 april op de agenda. Het hoofdprogramma kent een topselectie van de nieuwste Europese korte films zoals Avant que de tout perdre van Xavier Legrand. Variërend van animatie tot documentaire, van fictie tot kunstfilm. Net als vorig jaar zijn de beste Nederlandse korte films samengebracht in Dutch Shorts. Met onder meer de dansfilm Off Ground van Boudewijn Koole, bekend van de prijswinnende speelfilm Kauwboy. En ook de zo succesvolle Belgische cineasten kunnen schitteren op de korte baan. Speciaal voor deze editie zijn vier korte Belgische films gebundeld in een programma waaronder Dood van een schaduw van Tom van Avermaet. Een andere nieuwkomer dit jaar zijn de met een Oscar genomineerde kortfilms.

Het onderdeel Made in Maastricht is geheel gewijd aan producties van regionale filmmakers. “Korte film is voor beginnende filmmakers de springplank naar een professionele filmcarrière. Het genre sluit volledig aan bij de ambitie van Made in Europe om Europees en Euregionaal filmtalent samen te brengen en een podium te geven”, aldus Deprez. In dat kader is er een masterclass in samenwerking met Cinesud (platform voor media-professionals) en ontmoetingen met filmmakers uit Nederland en België.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x