CADIER EN KEER – Eind juli 2024 is een nieuwe populatie rozevleugels ontdekt in Groeve ’t Rooth in Zuid-Limburg. In 2019 werd deze sprinkhaan voor het eerst in Nederland waargenomen, maar sindsdien bleven vervolgwaarnemingen uit. Is nu de basis gelegd voor vestiging van dit fraaie insect in Nederland?
De rozevleugel (Calliptamus italicus) werd aangetroffen tijdens een gebiedsinventarisatie in Groeve ’t Rooth, een voormalige mergelgroeve in de omgeving van Cadier en Keer. Al snel werd duidelijk dat er sprake is van een populatie. Er werden minstens 25 imago’s waargenomen, zowel mannetjes als vrouwtjes. Daarnaast werden er ook tientallen nimfen gezien, de rozevleugel is dus al minstens een jaar aanwezig. De soort lijkt hiermee een basis te hebben gelegd voor vestiging in Nederland, maar van definitieve vestiging kan pas officieel worden gesproken wanneer er minimaal tien jaar voortplanting is.
Europa
In Midden- en Zuid-Europa is de rozevleugel een wijdverspreide en algemeen voorkomende sprinkhanensoort. De laatste jaren vond in Europa een noordwaartse uitbreiding plaats. In 2019 bleek de soort zich sterk te hebben uitgebreid in Duitsland, en ook in België werden toen verschillende exemplaren waargenomen. In Wallonië werd in 2019, na een eeuw afwezigheid, weer een populatie ontdekt. Ook in Belgisch Limburg zijn recent enkele waarnemingen gedaan. Dat de rozevleugel ook in Nederland zouopduiken lag dus voor de hand, en werd datzelfde jaar nog werkelijkheid. In augustus 2019 werd namelijk een vrouwtje aangetroffen in de Maasuiterwaarden bij het Limburgse Itteren. Tot voor kort betrof dit de enige vondst in Nederland. Vervolgwaarnemingen van rozevleugels lieten bijna vijf jaar op zich wachten.
Bron: NatureToday.com
Gerelateerde berichten:
- Grootste populatie Stofzaad ontdekt in ENCI-groeve
- Voorlopig geen zaterdagopenstelling Groeve ‘t Rooth
- Werkzaamheden bij Groeve ‘t Rooth
- Nieuwe populatie uiterst zeldzame veldparelmoervlinder ontdekt
- Fossiel van mosasaurus gevonden in ENCI-groeve bij Maastricht
- Gouverneur Bovens opent Groeve De Schark
- Maatregelen ENCI-groeve en overgangszone in volle gang
- ENCI-groeve vanaf 1 mei weer vanaf beide zijden toegankelijk