Veldeke Limburg Vastelaovend-lesbrief voor basisscholen

ROERMOND – Hoe is Vastelaovend ontstaan? Hoe vieren ze Vastelaovend in Venlo? En hoe dan ze dat in Roermond en Maastricht? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in de lesbrief Vastelaovend same. De nieuwe lesbrief van Veldeke Limburg staat geheel in het teken van ‘Vastelaovend’. De zesde lesbrief, die bedoeld is voor basisscholen in Limburg, wordt op vrijdag 8 november a.s. van 10.30 tot 12.30 uur gepresenteerd in Basisschool De Stapsteen in Herten (gemeente Roermond).

De lesbrief Vastelaovend same wordt uitgegeven door de commissie Volkscultuur van Veldeke in samenwerking met de Veldeke kring Roermond. De commissie houdt zich bezig met het promoten van de Limburgse volkscultuur waarvan de Limburgse streektaal een onderdeel is. Al eerder verschenen de lesbrieven: Mergel (Valkenburgs), Sint Maerte (Echts), Kirmes (Sittards), De Schötterie (Venloos) en D’r Weg (Heerlens). De lesbrief Vastelaovend same is in het Roermonds dialect geschreven en geeft informatie over de verschillende manieren waarop Vastelaovend gevierd wordt in Limburgse steden en dorpen, Vastelaovend tradities, optochten, muziek, verkleden en nog veel meer.

Tijdens de presentatie van de lesbrief op 8 november a.s. neemt Wim Kemp, wethouder Cultuur van de Gemeente Roermond, het eerste exemplaar van de lesbrief in ontvangst. Daarnaast zijn er optredens te zien van leerlingen van Basisschool De Stapsteen en wordt de quiz ‘Ren dich Rot’ gespeeld.

Na de presentatie krijgen alle Limburgse basisscholen de lesbrief gratis toegestuurd. De lesbrief kan klassikaal worden gebruikt om de jeugd kennis te laten maken met een belangrijk aspect van de Limburgse volkscultuur en met de Limburgse streektaal, maar kan ook individueel door kinderen worden gebruikt.

Basisscholen die meerdere exemplaren van de lesbrief willen ontvangen, kunnen contact opnemen met Ria Corstjens, medewerker secretariaat van het Huis voor de Kunsten Limburg, via t: 0475 399 262 of e: rcorstjens@hklimburg.nl. Kijk voor meer informatie over Veldeke Limburg en de lesbrief op www.veldeke.net.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x