Zwerfkeien duiken op bij werkzaamheden A2 Maastricht

MAASTRICHT – Op woensdag 31 oktober schonk Avenue2 een stukje geologische geschiedenis aan de Natuurtuinen van het CNME (Centrum voor Natuur en Milieu Educatie). Wethouder Gerdo van Grootheest wass bij deze feestelijke gelegenheid aanwezig.

Zwerfkeien
Zo`n 3 miljoen jaar geleden heeft de Oermaas restmateriaal meegesleept vanuit het toenmalige Middelgebergte in België en Frankrijk naar ons huidige Maasdal. Dit materiaal bestaat uit zwerfkeien van soms enorme omvang. Veel keien wegen meer dan 2 ton.

Bij het uitgraven van de bouwkuip voor de A2-tunnel komen deze stenen weer tevoorschijn. Ze vertellen een stuk van de geologische geschiedenis en over het ontstaan van ons huidige landschap. De stenen wekken nieuwsgierigheid op en nodigen uit tot ontdekken en tot spelen.

De stenen zijn niet alleen een meerwaarde voor de Natuurtuinen. Mogelijk worden ze gebruikt in natuurspeelplaatsen die het CNME voor scholen ontwerpt en in de openbare ruimte van de stad Maastricht. Het CNME onderzoekt de verschillende opties. Avenue2 en het CNME dragen graag een ‘steentje’ bij, als het gaat om het op speelse wijze vergroten van de geologische kennis bij de inwoners van de stad Maastricht; jong en oud.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!