Ook in Limburg duiken kinderen 28 juni de modder in

LANDGRAAF – Wie kan het verst door de modder glijden, de lekkerste moddertaart bakken of zichzelf het mooist versieren met modder? Kinderen van 0 tot en met 12 jaar kunnen zich vrijdag 28 juni uitleven in de modder tijdens de internationale ModderDag, mede mogelijk gemaakt door IVN Natuureducatie.

Dit is belangrijk omdat kinderen in Nederland beperkt buiten spelen: meer dan de helft van de kinderen speelt meer binnen. Terwijl diverse onderzoeken juist uitwijzen dat buiten in de modder spelen heel gezond is en de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. In totaal doen er ruim 150.000 kinderen mee dit jaar.

Locaties Limburg
In Limburg doen ruim 100 locaties mee aan Modderdag. Kijk op www.ivn.nl/modderdag/modderdag-locaties waar er wordt meegedaan. Daar staat ook de kaart met openbare plekken waar ouders met kinderen naartoe kunnen. Ook zaterdag zijn er nog tal van activiteiten. Meerdere locaties hebben aangegeven dat pers welkom is om te kijken naar het modder glijden en moddertaarten bakken.

Buiten spelen is gezond en maakt creatief
Uit onderzoek blijkt dat in de modder spelen bijdraagt aan een goede weerstand en, het klinkt misschien niet lekker, dat een beetje zand eten zorgt voor een goede kickstart van het immuunsysteem. In modder zit zelfs een antidepressivum: de bacterie ‘mycobacterium vaccae’ helpt bij het aanmaken van het gelukshormoon serotonine. Ook verkleint buiten spelen de kans op overgewicht en ontwikkelen kinderen zo hun ruimtelijk inzicht en creatief vermogen. Ruim de helft van de kinderen in Nederland speelt vaker binnen dan buiten. Modderdag is dus perfect om ze weer naar buiten te krijgen!

International Mud Day
International Mud Day is ontstaan in Nepal om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te vergroten. In 2013 is ModderDag voor het eerst in Nederland georganiseerd. Inmiddels doen in 13 landen honderdduizenden kinderen mee aan ‘International Mud Day’.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!