2000 bezoekers voor IJzer- en Vuurfestival Slot Schaesberg

LANDGRAAF – Het IJzer- en Vuurfestival, een indrukwekkend samenkomen van tientallen smeden, re-enactmentgroepen en ambachtslieden, heeft een recordaantal van ruim 2.000 bezoekers naar Slot Schaesberg in Landgraaf getrokken. Het festival, waarbij Slot Schaesberg samen optrok met de erfgoedparade en het Nederlands Gilde voor Kunst-, Sier en Restauratiesmeden (NGK), werd feestelijk geopend door burgemeester Richard de Boer.

Aryan Klein, projectdirecteur Slot Schaesberg: “Bezoekers werden twee dagen ondergedompeld in een waar spektakel, waarbij ze van dichtbij konden zien hoe ervaren smeden van het NGK ruw ijzer omtoverden tot prachtige ijzerwerken. Bovendien kregen bezoekers de kans om zelf de smidshamer op te pakken en onder begeleiding van deskundige smeden aan de slag te gaan bij een van de vele smidsvuren, een unieke ervaring voor zowel beginners als ervaren smeden.”

Gedurende beide dagen waren er ook het Verbond van Christophorus, Ridders van Lemborgh en Die Schildwaechter zu Gangelt aanwezig. Ze voerden spannende gevechten op en nodigden bezoekers uit om de middeleeuwen te ervaren in hun kampementen, waar boeiende demonstraties werden gegeven.

De aanwezigen konden zich vergapen aan de kunst van het smeden, zich onderdompelen in de fascinerende wereld van re-enactment en genieten van een onvergetelijk weekend vol historie en ambacht.

Klein: “Het IJzer- en Vuurfestival heeft niet alleen het ambacht van smeden in de schijnwerpers gezet, maar ook de historische pracht van Slot Schaesberg doen herleven. Het evenement zal ongetwijfeld een blijvende indruk achterlaten en smaakt naar meer voor zowel deelnemers als bezoekers.”

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!