Innovatieve ideeën voor herbouw Slot Schaesberg tijdens Slotlab bijeenkomst

LANDGRAAF – Op woensdag 23 januari zijn op Slot Schaesberg ‘spiegelprojecten’ van het Slotlab gepresenteerd, waarbij vier jonge ontwerpers plannen voor de herbouw van Slot Schaesberg presenteerden.

Tijdens een bijeenkomst met deskundigen op het gebied van design, materiaal, erfgoed, technologie en educatie is kennis en ervaring gedeeld en zijn de samenwerkingen tussen de partijen versterkt. In het komende jaar werken de interdisciplinaire teams met deze deskundigen samen aan de realisatie van innovatieve en circulaire bouwproducten.

Ontwerper Daria Biryukova ontwikkelt een daklei van afvalmaterialen; de architecten van Werkstatt ontwikkelen een nieuwe 3d technologie om bomen uit Parkstad tot een dakkap te construeren; architect Thom Schreuder wil de twee meter hoge haarden van Slot  Schaesberg printen met restmateriaal uit de Kunradersteengroeve en designer Teresa van Dongen wil licht maken met de microben uit het water van de Slotgracht.

De toren van Slot Schaesberg wordt herbouwd met behulp van oude ambachten en materialen. Slotlab onderzoekt hoe dezelfde bouwdelen met moderne bouwtechnologieën gemaakt kunnen worden. En hoe materialen voor de toekomst circulair verwerkt kunnen worden en/of lokaal kunnen worden ingezet. Hiervoor initieert Slotlab ‘spiegelprojecten’. Ieder project heeft een relatie met de traditionele toren, maar onderzoekt per bouwdeel de mogelijkheden van innovatieve bouwtechnologieën en circulaire materiaaltoepassingen. Slotlab verbindt ontwerpers met bouwindustrie en onderwijs.

De resultaten zullen op Slot Schaesberg worden getoond tijdens een aantal publieke events en tijdens de IBA tentoonstelling in 2020.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!