Amerikaanse WO2 veteranen bezoeken Limburg

MARGRATEN – Maandag 20 mei arriveren Dominick Critelli (103), Arnold Strauch (98) en Eugene Leavy (98) op Schiphol om vervolgens door te reizen naar Kasteeldomein LANDAL boven op de Cauberg in Valkenburg. Van hier uit zullen de 3 Amerikaanse WO2 veteranen diverse evenementen en ceremonies bezoeken gedurende 1 week. 

– Allereerst wordt er maandag halt gehouden bij het monument of Tolerance in Haelen alwaar de veteranen een krans zullen leggen.

– Dinsdag staat in het teken van een rustdag. Dat mag ook wel wanneer je de gezegende leeftijd van de heren hebt.

– Woensdag wordt een heel bijzondere dag en staat in het teken van JEUGD EN EDUCATIE. Dat vindt er de zg. Education Bridge plaats. Een van de kerndoelen van de stichting Mission Margraten Plus. Zo’n 60 leerlingen van uiteenlopende scholen uit Zuid-Limburg worden ontvangen op het Gouvernement te Maastricht waar zij de veteranen persoonlijk ontmoeten. Deze leerlingen zijn in de afgelopen weken op school voorbereid op deze ontmoeting. Mission Margraten Plus heeft hiervoor een (gratis) lesprogramma ontwikkeld. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan geschiedenis en historie maar ook aan de Engelse taal, want de veteranen spreken helaas geen Nederlands. Doel van deze ontmoeting is dat er een stuk bewustwording ontstaat bij de jeugd en dat de geschiedenis niet verloren gaat. Door het delen van de persoonlijke verhalen van de veteranen ontstaat er een mooie en diepgaande interactie. En we hopen dat deze leerlingen het stokje verder zullen overdragen aan andere leerlingen.

– donderdag vindt er in de Geulhemmermolen een Meet & Greet plaats met Nederlandse commando Veteranen. Een mooie dag staat gepland voor al deze veteranen die samen komen om hun verhalen te delen.

– vrijdag staat in het teken van het Amerikaans Kerkhof in Margraten. De veteranen bezoeken het kerkhof en het nieuwe visitors centrum. En ’s avonds bezoeken zij het Adoptieconcert gehouden in het gemeenschapshuis van Margraten. Dit concert wordt georganiseerd door de Stichting Adoptiefraven Margraten waar Mission Margraten Plus nauwe banden mee onderhoud.

– Zaterdag 25 mei is een hele belangrijke dag voor onze veteranen. Dan wordt in Mesch de Gratitude & Peace ceremony gehouden. Voor Mission Margraten Plus is dit naast de Education Bridge het ander kerndoel van de stichting. Veteranen danken tijdens deze ceremonie de adoptanten van de graven in Margraten. In plaats van dat wij hen bedanken voor onze vrijheid, willen zij de adoptanten bedanken voor alles wat deze mensen doen voor hun gesneuvelde kameraden. Na de ceremonie vindt er voor 100 (aangemelde) adoptanten een Meet & Greet plaats in het gemeentehuis in Margraten. Dit is een besloten receptie. De ceremonie in Mesch echter is een openbaar evenement waar iedereen welkom is. De ceremonie wordt gehouden bij het Vrijheidsmonument in Mesch ter hoogte van Grijzegraaf 13. Start is om 12.00 uur. (tot 13.30uur). De veteranen arriveren vlak van te voren in originele WO2 voertuigen.

– zondag is Memorial Day. Een hele belangrijke dag voor Amerikanen omdat deze dag alle gesneuvelde die vochten voor hun vaderland worden herdacht. Op het Amerikaans Kerkhof wordt een grote ceremonie gehouden waar onze veteranen ook bij aanwezig zijn.

– maandag wordt de reis huiswaarts gevat.

De dagen/momenten dat publiek kennis kan maken met de veteranen zijn:

vrijdagavond 24 mei Adoptieconcert Margraten. aanmelden voor dit concert is verplicht en loopt via stichting Adoptiefraven Margraten
zaterdag 25 mei Gratitude & Peace ceremony te Mesch – vrijheidsmonument ter hoogte van Grijzegraaf 13 Mesch (Eijsden). Aanvang 12.00 uur tot 13.30 uur. De veteranen maken hun opwachting in originele Amerikaanse WO2 voertuigen. Tijdens de ceremonie worden enkele kransen gelegd. Muzikaal wordt de ceremonie o.a. opgeluisterd door een Bag&Pipe band. Een ceremonie in ongedwongen sfeer voor jong en oud!
zondag 26 mei Memorial Day, Amerikaans kerkhof Margraten. De veteranen arriveren begin van de middag op het kerkhof om aldaar de ceremonie bij te wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!