ANWB benoemt Kasteel Hoensbroek tot ‘Allermooiste Kasteel van Nederland’

HOENSBROEK – Kasteel Hoensbroek mag zich het ‘Allermooiste Kasteel van Nederland’ noemen. Afgelopen maanden ging de ANWB in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed op zoek naar het Allermooiste kasteel van Nederland. Naast Kasteel Hoensbroek (LB) waren ook Kasteel Westhove (ZL), Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) genomineerd.

“Wat een eer om op ‘De Dag van het Kasteel’ nog meer landelijke erkenning voor deze educatieve en toeristische parel in onze regio te mogen ontvangen. Kasteel Hoensbroek wordt als een van de mooiste in Nederland bestempeld. Dat er nu erkenning is dat we dé mooiste zijn, daar zijn we apetrots op!”Aldus Jordy Clemens – Wethouder Cultuur en Erfgoed Gemeente Heerlen.

Voor de verkiezing selecteerde de ANWB in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijftig kastelen die voldeden aan de basiscriteria: van middeleeuwse oorsprong, met (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren, uitgeroepen tot rijksmonument en (regelmatig) geopend voor bezoek.

De top 5 werd bepaald door 30.000 ANWB-leden, zij brachten een stem uit op hun favoriete Nederlandse kasteel. Daarna was het de beurt aan de officiële jury, bestaande uit Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit en juryvoorzitter), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Robert Quarles van Ufford (Nederlandse Kastelenstichting), zij gingen individueel en onaangekondigd op pad om de kastelen te bekijken en beoordelen.

“We hadden een flinke lijst criteria waar we de top 5 op beoordelen om de keuze zo objectief mogelijk te maken. Een belangrijk criterium was wat er nog te zien was van het originele kasteel: van binnen én buiten. Maar ook: hoe aantrekkelijk en toegankelijk het kasteel is voor bezoekers en wordt de geschiedenis levendig gehouden?” Bij Kasteel Hoensbroek is vrijwel alles authentiek, de buitenzijde van het kasteel leest als een bouwgeschiedkundig boek.” Aldus Marieke Haafkens – Route-expert ANWB Eropuit en juryvoorzitter.

“In december 2021 wonnen we de Vriendenloterij Museumprijs 2021 en vandaag voegen we hier de benoeming tot allermooiste kasteel van Nederland aan toe. Het is geweldig om te zien hoe trots heel Hoensbroek is en hoe deze benoeming leeft onder onze medewerkers. Zij staan dag in dag uit klaar om het onze bezoekers naar de zin te maken. Ik ben trots op het kasteel en op onze medewerkers”. Aldus Hans Thuis – Directeur Kasteel Hoensbroek.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!