Bijzondere kuif mangabey geboren in GaiaZOO

KERKRADE – Onlangs kwam een zeldzame kuif mangabey ter wereld in GaiaZOO. De kersverse moeder van het kleintje zag zelf ruim vijf jaar geleden in hetzelfde apengebouw het levenslicht. In totaal leven nog slechts 46 kuif mangabeys in Europese dierentuinen en geboortes zijn schaars. Begin dit jaar werd ook al een kuif mangabey in GaiaZOO geboren. Maar in de rest van Europa bleven geboortes bij deze apensoort uit.

Belangrijk
De Europese stamboekhouder van het fokprogramma voor kuif mangabeys, Tjerk ter Meulen, tevens zoölogisch manager van GaiaZOO, is heel blij met de geboorte. “Er zijn nog maar zo weinig kuif mangabeys in Europese dierentuinen, dat de toekomst voor deze soort heel onzeker is. We doen er dan ook alles aan om de juiste individuen bij elkaar te plaatsen in de hoop hun voortbestaan te bevorderen.” De tweede geboorte in één jaar tijd binnen GaiaZOO is hoopgevend, maar het is even afwachten of er door de veranderde groepssamenstellingen in andere Europese dierentuinen ook jongen worden geboren.

Mixed species
De kuif mangabeys delen hun onderkomen in GaiaZOO met de gorilla’s. Om moeder en jong voldoende rust te bieden, verblijven beide apensoorten de eerste dagen in aparte ruimtes. Voor de verzorgers van de kuif mangabeys was juist deze geboorte heel bijzonder. “We hebben moeder Fizi vanaf haar geboorte zien opgroeien en wat is er mooier dan haar nu zelf moeder te zien worden!” Fizi was de eerste dagen zichtbaar vermoeid van de bevalling. Maar dankzij diverse voedingssupplementen (vitamine D, Floradix met extra ijzer en calcium carbonaat), is ze inmiddels weer hersteld.

Ontwikkeling
Jonge kuif mangabeys houden zich de eerste week stevig aan hun moeder vast. Vandaar ook dat de dierenverzorgers nog niet hebben kunnen zien of het kleintje een mannetje of vrouwtje is. Maar over een week zal de kleine kuif mangabey al rond moeder kruipen. In tegenstelling tot gorilla’s ontwikkelen jonge kuif mangebeys zich razendsnel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!