Zeldzame wolaap geboren in GaiaZOO

KERKRADE – In de nacht van 26 op 27 februari werd er in GaiaZOO een zeldzame wolaap geboren. In heel Europa leven slechts 40 wolapen in dierentuinen. Het is het tweede jong van moeder Quinda en vader Nieto. De kleine telg houdt zich met poten en grijpstaart stevig vast aan de dikke vacht van moeder.

Wolapen leven in het regenwoud van het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied. Ze danken hun naam aan de dichte en warme vacht. Deze beschermt hen tegen zon, regen, kou en insectenbeten. Wolapen leven namelijk 60 meter hoog in de grootste woudreuzen en daar zijn de weersinvloeden soms extreem. De handige grijpstaart is een extra verankeringspunt als wolapen door de bomen klimmen op zoek naar voedsel. Een jonge wolaap kan zijn grijpstaart meteen vanaf de geboorte gebruiken. De eerste dagen houdt het jong zich overigens met handen en voeten aan het buikhaar van moeder vast, maar al snel verhuist de kleine telg naar haar rug. Na een maand of zes maakt een wolaap z’n eerste uitstapjes los van moeder en niet veel later klautert het aapje op eigen kracht hoog door de bomen. Om te voorkomen dat de kleine valt, maakt het jong bij elke beweging gebruik van zijn grijpstaart.

Lastige kostganger
In het wild eten wolapen de zaden, bloemen, bladeren, bast, noten en vruchten van wel 225 verschillende soorten bomen en planten. Ook voor insecten en honing zijn ze wel te porren. Omdat ze zo’n gevarieerde menukaart hebben, is het moeilijk om in dierentuinen een goed dieet voor wolapen samen te stellen. Mede daardoor zijn er wereldwijd slechts 15 dierentuinen waar wolapen leven.

Bijzondere geboorte
Verspreid over Europa leven nog geen 40 wolapen. GaiaZOO is er dan ook erg blij mee dat er weer een nieuw familielid ter wereld is gekomen. In 2007 werd alweer de laatste wolaap in de Kerkraadse dierentuin geboren en dat was Quinda, de moeder van het huidige jong.

Zeldzaam
Niet alleen in dierentuinen zijn wolapen zeldzaam. In hun natuurlijk leefgebied worden wolapen namelijk verstoord door houtkap, landbouw en jacht op deze bijzondere apensoort.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x