Gorilla en kuif mangabey geboren in GaiaZOO

KERKRADE – In GaiaZOO zag deze week een gorilla het levenslicht. Het is de eerste keer dat moeder Tamidol een jong krijgt. De zestienjarige gorillavrouw is pas een jaar in GaiaZOO. Deze gorilla geboorte is bovendien de eerste van dit jaar in een Nederlandse dierentuin. Extra bijzonder is de geboorte van een kuif mangabey, op 21 januari. Het is bijna vijf jaar geleden dat de laatste nakomeling van deze apensoort in GaiaZOO ter wereld kwam. Kuif mangabeys zijn erg zeldzaam: verspreid over 15 Europese dierentuinen leven er namelijk slechts 40.

Conceptie
Gorilla’s hebben een draagtijd van bijna negen maanden. Aangezien Tamidol pas 13 maanden geleden in GaiaZOO arriveerde, heeft zilverrug gorilla Makula haar dus kort na haar aankomst gedekt. Dat is op zich niet vreemd, want gorillaleiders zullen volwassen vrouwen die zich bij zijn groep aansluiten altijd proberen te dekken. Voordat ze naar GaiaZOO kwam, leefde Tamidol in de grote gorillagroep van Howlet’s Animal Park, met zes andere volwassen vrouwen. Om voortplanting binnen de perken te houden, kreeg Tamidol sinds haar vruchtbare leeftijd dagelijks ‘de pil’. De ervaring met andere gorillavrouwen die langere tijd de pil hebben geslikt, is echter dat het soms enige tijd kan duren voordat de cyclus daadwerkelijk weer op gang komt. De vruchtbaarheid van Tamidol was dus binnen enkele maanden alweer hersteld.

Na-apen
De eerste levensdagen van een jonge gorilla zijn altijd spannend. Zeker als het om een eerstgeborene gaat. Gorilla’s kunnen vanaf een leeftijd van zo’n zeven jaar jongen krijgen, maar ze weten van nature niet hoe ze een jong moeten verzorgen. Dat 'apen ze na' van andere gorillavrouwen uit de groep. Tamidol heeft met al die volwassen vrouwen om zich heen veel jongen geboren zien worden. Ook in GaiaZOO leven momenteel twee jonge gorilla’s in de groep. Aan de manier waarop Tamidol nu haar eigen jong vast houdt, is te zien dat ze de moederzorg goed heeft afgekeken. De gorillaverzorgers hebben het kleintje bovendien al meerdere keren zien drinken.

gorilla geboren

Apart
Gorilla’s worden gewoon in de groep geboren. Omdat ze erg beschermend zijn, zonderen kersverse moeders zich vaak toch enigszins af van de anderen. Vader Makula ontfermt zich ook goed over zijn nieuwe jong. Tamidol heeft geen hechte banden met de andere gorilla’s uit de groep van GaiaZOO. Maar als het kleintje over enige maanden wat rond gaat scharrelen, zullen de andere jonge gorilla’s naar verwachting wel toenadering gaan zoeken.

Nóg een bijzondere geboorte!
Enkele dagen na de geboorte van de gorilla, kwam een zeldzame kuif mangabey ter wereld. Het is al bijna vijf jaar geleden dat de laatste kuif mangabey in GaiaZOO geboren werd. Voor vader Wladek betekent dit zijn eerste jong. De 12-jarige moeder kreeg al twee keer eerder een jong. Het aantal geboortes van kuif mangabeys in dierentuinen is schaars. Om deze soort binnen dierentuinen te behouden, wordt op Europees niveau een stamboek bijgehouden. De zoölogisch manager van GaiaZOO, Tjerk ter Meulen, coördineert dit stamboek.

Kraamvisite
De kuif mangabeys en gorilla’s van GaiaZOO delen samen één verblijf. Het is dus extra bijzonder dat beide apensoorten nu zo kort na elkaar een jong krijgen. Het is leuk om het verschil in ontwikkeling van de twee apenjongen te volgen. De kleine kuif mangabey houdt zich al stevig vast aan moeder, en zal over enkele dagen al rond haar scharrelen. Moeder gorilla moet haar hulpeloze jong de komende maanden daarentegen nog goed ondersteunen.

Ook bij de wolapen in het Amazonia gedeelte van GaiaZOO wordt op korte termijn een jong verwacht en bij de doodshoofdapen wordt dankzij de introductie van een nieuw mannetje op dit moment aan de toekomst gewerkt! 

foto's: Hans Janssen

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x