Bouw uitkijktoren in De Groote Peel van start

OSPEL – Op woensdag 2 december gaf wethouder Frank Voss van Nederweert het startschot voor de bouw van een rolstoelvriendelijke uitkijktoren in Nationaal Park De Groote Peel. De toren van staal en hout zal over ongeveer twee weken klaar zijn.

Een prachtige plek voor een rolstoelvriendelijke uitkijktoren
Toen een paar jaar geleden de oude uitkijktoren in De Groote Peel werd afgebroken, werd al snel gestart met plannen voor een nieuwe. Een uitkijktoren is namelijk een onmisbare recreatieve voorziening in dit hoogveengebied waar weidsheid en stilte optimaal te beleven zijn. Bovendien is een toren bij educatieve programma’s en excursies dé plek om uitleg te geven over ontstaan en beheer van het landschap.

Het leuke van iets nieuws bouwen is dat je het anders kunt doen. De oude toren was niet voor iedereen toegankelijk en stond niet op de goede plek. De nieuwe toren wordt met twee niveaus gebouwd, waarbij het onderste platform via een talud ook voor rolstoelers bereikbaar is. Zo wordt het een toren voor iedereen. Ook over de locatie werd goed nagedacht. Door de toren niet vlak naast het pad, maar iets verderop het gebied in te plaatsen, krijg je een mooier uitzicht.

Het ontwerp van architect Martin Koldenhof van bureau heer & meester is veelbelovend. Er is rekening gehouden met een duurzaam ontwerp en duurzame plaatsing. Zo bestaat de fundering van de toren uit grote schroeven, zodat er geen beton gestort hoeft te worden. Het hout waarmee de toren bekleed wordt is ‘Hollands Hout’; hout uit de bossen van Staatsbosbeheer.

Je kunt nog een ‘steentje’ bijdragen
De kosten van de uitkijktoren bedragen € 95.000,- Om dit bedrag bij elkaar te krijgen werd een crowdfunding- en sponsoractie via het Buitenfonds gestart. Inmiddels hebben Waterschappen, Gemeenten, Stichtingen en fondsen en veel particuliere sponsors een bijdrage gedaan. Staatsbosbeheer heeft zelf ongeveer een vijfde van het benodigde bedrag beschikbaar gesteld. De financiering van de toren is inmiddels voor 90% gerealiseerd. Iedereen heeft dus nog een kans om een ‘steentje’ bij te dragen aan dit mooie project. Elk bedrag, klein of groot, is welkom! Bij een bijdrage van € 50,- of meer krijg je een avondwandeling in De Groote Peel aangeboden. Ga naar www.buitenfonds.nl/crowdfunding/projecten/project/uitkijktorengrootepeel en doe mee!

Foto: Lieke Verhoeven | Staatsbosbeheer

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!