Nieuwe uitkijktoren NP De Groote Peel komt in zicht

OSPEL – Een jaar geleden startte Staatsbosbeheer een actie om geld in te zamelen voor een nieuwe, rolstoelvriendelijke uitkijktoren in Nationaal Park De Groote Peel. Inmiddels is er, via sponsors en donateurs, 90% van het benodigde bedrag bij elkaar gebracht. Om de begroting rond te krijgen zoekt Staatsbosbeheer nog sponsors. De bouw van de toren komt in zicht!

Uitkijktoren voor iedereen
Vanwege het uitgestrekte karakter is een uitkijktoren een belangrijke recreatieve voorziening in Nationaal Park De Groote Peel. Vanaf hoogte kan je cultuurhistorische elementen zoals de Peelbanen beter zien en de weidsheid optimaal beleven. Bovendien is een toren bij educatieve programma’s en excursies een plek om uitleg te geven over ontstaan en beheer van het landschap.

Toen een paar jaar geleden de oude uitkijktoren werd afgebroken, werd dan ook snel gestart met het plan voor een nieuwe. Een wens hierbij was om bij het ontwerp rekening te houden met mensen die slecht ter been zijn. Deze opdracht heeft architect Martin Koldenhof van bureau heer & meester slim uitgewerkt. De toren wordt met twee niveaus gebouwd, waarbij het onderste rolstoeltoegankelijke platform via een talud bereikbaar is. De locatie van de nieuwe toren is halverwege het familiepad.

De laatste loodjes
De kosten van de bouw bedragen € 95.000,- en Staatsbosbeheer heeft zelf ongeveer een vijfde van dit bedrag beschikbaar. Daarom werd vorig jaar een Crowdfunding- en sponsoractie via het Buitenfonds gestart. Inmiddels hebben Waterschappen, Gemeenten, Stichtingen en fondsen en particuliere sponsors een bijdrage gedaan en is 90% van de financiering rond.

Het afgelopen jaar is er gewerkt aan het ontwerp, de vergunning en de aanbesteding van de uitkijktoren. De bouw is in het najaar gepland, maar om te kunnen starten is er nog € 10.000,- nodig. Voor die ‘laatste loodjes’ is Staatsbosbeheer op zoek naar ondernemers of anders sponsors die nog een bijdrage willen doen.

Ook bezoekers van De Groote Peel kunnen via Crowdfunding hun steentje bijdragen. Elk bedrag, klein of groot, is daarbij welkom! Bij een bijdrage van € 50,- krijg je een avondwandeling in De Groote Peel aangeboden, inclusief drankje in de Peelboerderij.

Ga naar www.buitenfonds.nl en steun dit mooie project!

Buitenfonds
Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Projecten waar geen structurele financiële bijdrage meer voor beschikbaar is. Met donaties aan het Buitenfonds kan Staatsbosbeheer die specifieke projecten realiseren. Zoals kinderen naar buiten brengen, het conserveren en toegankelijk maken van cultuurhistorische schatten, spannende manieren om natuur te beleven en het maatschappelijke werk van de boswachter mogelijk te maken. Meer informatie: www.buitenfonds.nl

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!