Brexit kleurt kick-off Europe Calling

MAASTRICHT – Met het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie is het, precies 25 jaar na het tekenen van het Verdrag van Maastricht, tijd voor een nieuwe stap in de Europese geschiedenis. Met deze boodschap werd het jaarprogramma ‘Europe Calling! Maastricht Treaty 25th Anniversary’ geopend door gouverneur Theo Bovens en burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

De eerste bijeenkomst in het Gouvernement aan de Maas werd gekleurd door de uitslag van het referendum vorige week waarin een meerderheid van de bevolking van Groot-Brittannië zich uitsprak voor een Brexit. “Ik vind dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie de besprekingen over Brexit zouden moeten voeren in Maastricht. Ik heb beide partijen daartoe uitgenodigd”, zei gouverneur Bovens. “Duidelijk is dat Europa op een kruispunt in haar bestaan is aangeland.” Het actuele debat over Europa moet in Maastricht worden gevoerd vond ook Burgemeester Penn-te Strake: “25 jaar na het tekenen van het Verdrag van Maastricht kunnen we het vuur van het verenigd Europa opnieuw aanwakkeren. Van onderop, door de generaties die het huidige Europa vormen.”

Programma Europe Calling!
De dialoog over de toekomst van Europa is het centrale thema van ‘Europe Calling!, Maastricht Treaty 25th Anniversary’. Bijna een jaar lang worden in en rond Maastricht verschillende evenementen gehouden. Zo staat voor 9 december een topconferentie in het MECC op het programma met ruim duizend gasten en belangrijke spelers van toen en nu, onder wie Herman van Rompuy (voormalig voorzitter van de Europese Raad) en Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën) als sprekers. Het tweede grote evenement is ‘Generation Maastricht: YO! Fest’ op 7 februari 2017 in het MECC. Meer dan vijfduizend Europese jongeren uit verschillende bevolkingslagen en culturen zullen deze dagen hun visie op Europa met elkaar delen.

Debat
Tijdens de kick-off debatteerden studenten uit diverse EU-lidstaten over de meerwaarde van de Europese Unie voor hen. Met 28 studenten, één uit elke EU-lidstaat, werd een video opgenomen. Deze video, waarin de diversiteit van culturen en wensen voor Europa duidelijk zichtbaar is, is te vinden op www.europecalling.nl. Ook het volledige programma is te vinden op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!