Frank Wagt­mans maakt kunst­pos­ter ‘Vas­te­la­o­vend in Lim­bur­g’

MAASTRICHT / SITTARD – De provinciale kunstposter Vastelaovend in Limburg is gemaakt door kunstenaar Frank Wagtmans uit Sittard. De zeventiende kunstposter werd vandaag gepresenteerd door gedeputeerde Stephan Satijn. Hij deed dat samen met de kunstenaar, voorzitter Luc Overhof van de Sjeng Kraft Kompenei en Rob van Lee van De Limburger. Morgen, zaterdag 28 januari, start de verspreiding van de 75.000 kunstposters.

Frank Wagtmans heeft in opdracht van de Provincie Limburg de carnavalsposter 2023 gemaakt. Met deze kunstposter wordt een traditie voortgezet. Het originele schilderij wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van de Provincie Limburg en is te bezichtigen tijdens rondleidingen in het Gouvernement aan de Maas.

Gedeputeerde Stephan Satijn van Provincie Limburg: “Met de kunstposter ‘Vastelaovend in Limburg’ voor het raam kunnen alle Limburgers van Noord tot Zuid hun verbondenheid met onze eeuwenoude traditie laten zien. Vastelaovend is het belangrijkste Limburgse volksfeest dat we samen vieren en waar we trots op zijn. Frank Wagtmans is er in geslaagd het unieke van onze provincie en haar diversiteit in een prachtig sprekend beeld om te zetten. Het rijke palet dat Limburg typeert, herken je in de poster.

Frank Wagtmans is sinds 1994 woonachtig in Sittard. De geboren Brabander viert van jongs af aan carnaval en is goed bekend met de ziel van de Vastelaovend. Frank is beeldend kunstenaar en heeft een voorliefde voor het schilderen van grote portretten, waarin al zijn ervaringen op technisch en esthetisch vlak als vanzelfsprekend samenkomen. Het is voor hem een hartstochtelijke passie waarin hij experimenteert met verschillende stijlen, materialen en technieken met een voorkeur voor grote contrasten en de fascinatie voor rijke kleuren. In zijn werk staat de mens in het algemeen centraal. Behalve verf gebruikt hij nog verschillende andere materialen om zijn schilderijen meer volume, realiteitszin en glamour te geven. Deze structuur is kenmerkend voor zijn werk. Het resultaat is een perfect gecomponeerd kleurenspectrum met vaak tegengestelde kleuren om zo een krachtig effect te bewerkstelligen.

De poster
De gratis poster is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Limburg, de Sjeng Kraft Kompenei en De Limburger. Doel van de kunstposter is zoveel mogelijk inwoners van de provincie te betrekken bij het cultureel fenomeen carnaval. Vanaf 28 januari is de gratis kunstposter af te halen bij de servicepunten van De Limburger. Bij de receptie van het Gouvernement aan de Maas kan dat vanaf 30 januari (tijdens kantooruren). Eenieder kan de poster afhalen met een maximum van twee posters per persoon en op is op. Een overzicht van de afhaalpunten is te lezen op: www.limburger.nl/poster-afhaalpunten(opent externe website).

Expositie
Vanaf maandag 30 januari is niet alleen de poster op te halen in het Gouvernement aan de Maas. Alle originele werken van de kunstposters staan ook tentoongesteld in de entreehal van het Provinciehuis. Dompel je onder in 18 jaar aan carnaval met de werken van onder andere Jack Poels, Toon Hermans en natuurlijk ook de kunstenaar van de poster van dit jaar, Frank Wagtmans. De expositie is gratis te bezichtigen tot en met 10 maart.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!