ARCEN – ‘Gastvrij’ heidebeheer van Het Limburgs Landschap Stichting het Limburgs Landschap heeft diverse grote en kleine heidegebieden in haar beheer. Het best bekend voor velen is waarschijnlijk Landgoed de Hamert in Nationaal Park De Maasduinen. Zonder beheer is er echter geen heide. Juist dit heidelandschap met zijn openheid met als contrast een verdwaalde boom, de aanwezige schapen en lammeren (en met een beetje geluk vergezeld van schaapsherder en -hond) zijn juist voor u de reden om te komen genieten.
Heide onder druk
Afgelopen maanden is op diverse plekken op Landgoed de Hamert gewerkt aan herstelbeheer van heide en vennen. Ondanks alle beheerinspanningen in het verleden staat de natuurkwaliteit van de heide nog steeds erg onder druk. De depositie [neerslag] van onder andere stikstof door de jarenlange hoge uitstoot afkomstig uit het verkeer, de landbouw en de industrie, zorgen nog steeds voor een sterke verzuring en vermesting. Die bodemverzuring en vermesting zorgen ervoor dat heides snel vergrassen en venranden eerder dichtgroeien met ongewenste begroeiing.
In de PAS
De problemen die hiermee samenhangen worden door het rijk en de provincie onderkend. Met geld afkomstig uit de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof), een overheidsprogramma gericht op het terugdringen van (de effecten) van stikstof in o.a. de natuur, heeft Het Limburgs Landschap extra natuurherstelmaatregelen kunnen nemen. Bomen en struiken op de droge heide en langs venranden zijn weggehaald, onder andere bij het Heerenven. Het hoogveen van het Pikmeeuwenwater is weer vrijgemaakt van berkenopslag en diverse heidelocaties zijn bekalkt om verdere verzuring tegen te gaan. In de omgeving van de Zeelberg, Looierheide en Roobeek op de Hamert is zo’n 4 km heideverbinding aangelegd om geïsoleerde liggende heidegebieden weer met elkaar te verbinden en extra heide te ontwikkelen. Al met al zijn dit flinke inspanningen om de kwaliteit van de leefgebieden van bijzondere heidesoorten als nachtzwaluw, gladde slang, zandhagedis, jeneverbes, stekelbrem, klein warkruid en diverse korstmossen te behouden.
Gastvrij
Het Limburgs Landschap doet zijn best om de heideterreinen ook voor de toekomst te behouden en alle natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn via wandelpaden gastvrij opengesteld. Aan u de taak om er van te blijven genieten. U bent dus van harte welkom in de heideterreinen van Stichting het Limburgs Landschap. Foto Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers.
Gerelateerde berichten:
- 85 jaar Stichting het Limburgs Landschap Landschap, natuur en monument
- TenneT en Stichting het Limburgs Landschap werken samen aan duurzaam landschap
- Limburgs Landschap aan het werk in Het Sweeltje
- Het Limburgs Landschap annuleert excursies en vrijwilligersactiviteiten met groepen vanwege het coronavirus
- Fotowedstrijd ‘SEIZOENEN’ van Het Limburgs Landschap
- Januaristorm in natuurgebieden van Het Limburgs Landschap Vloek of zegen?
- Missionarissen van Mariannhill vertrouwen kloostercomplex in Arcen toe aan Het Limburgs Landschap
- Rob van Soest winnaar Tuinfoto-challenge Het Limburgs Landschap