KERKRADE – In GaiaZOO kwam deze week een gorilla ter wereld. De geboorte was, op basis van de paringen die de gorillaverzorgers hadden gezien, bijna een maand vroeger dan verwacht. Toch was het voor de dierverzorgers niet echt een verrassing dat ze ’s ochtends een jong aantroffen. Moeder Sangha gedroeg zich een dag voor de geboorte namelijk anders dan normaal. Het is de tweede keer dat de veertienjarige Sangha moeder werd. Omdat moeder haar jong zo dicht tegen zich aan houdt, is het nog niet bekend of de kleine gorilla een mannetje of vrouwtje is. Haar vorige jong, Mosi, is met vier jaar al behoorlijk zelfstandig, waardoor de kersverse moeder al haar aandacht op de nieuweling kan richten. Met de geboorte van dit jong leeft een recordaantal van acht gorilla’s in de Zuid-Limburgse ZOO. Moeder en jong zijn zowel binnen als buiten zichtbaar voor publiek.
Beschermende arm
Gorilla’s hebben een draagtijd van zo’n 8,5 maand. Aan de hand van paringen met zilverrug gorilla Makula en een humane zwangerschapstest werd een zomerkindje voorspeld. Maar net als bij mensen wil de daadwerkelijke geboorte wel eens enkele dagen (of weken) eerder voorkomen. Gorilla’s wegen na de geboorte slechts vier pond, dat is maar half zo zwaar als de gemiddelde mensenbaby. Pasgeboren gorilla’s grijpen zich direct vast in moeders vacht, in het begin ondersteund door moeder. Na een maand aan moeders buik te hebben doorgebracht, verhuist het jong naar haar rug. Vanaf daar leert het zijn leefomgeving en de andere gorilla’s in de groep kennen. Op een leeftijd van vier tot zes maanden, loopt de kleine gorilla al af en toe rond zijn moeder.
Wit pluimpje
Als een gorilla ongeveer een half jaar oud is, begint hij mee te knabbelen van zijn moeders eten. Zo leert hij welke planten hij later zelf kan eten. Het jong blijft echter ook nog zo’n drie jaar melk drinken. Vanaf zijn geboorte, tot het moment dat de jonge gorilla niet meer afhankelijk is van zijn moeder, heeft hij een wit plukje haar aan zijn billen. Voor de andere gorilla’s in de groep betekent dit “ik ben nog aan het leren”. De andere gorilla’s accepteren het ondeugende gedrag van jonge gorilla’s zo lang ze dit witte pluimpje hebben.
Elke vier jaar
Zo lang gorillamoeders een zogend jong hebben, zijn ze niet vruchtbaar. Pas als de gorillapeuter na een jaar of drie gespeend wordt, komt de gorillavrouw weer in cyclus. Met een draagtijd van zo’n 8,5 maand, zit er gemiddeld een jaar of vier tussen de opeenvolgende jongen van een gorillavrouw. Het eerste jong van moeder Sangha, Mosi, is nu ruim vier jaar oud. Hij leeft ook in de Kerkraadse gorillagroep. Hoewel hij al behoorlijk zelfstandig is, zal het voor hem toch even wennen zijn om de aandacht van zijn moeder te moeten delen.