Groen licht voor opruimen terrein Edelchemie/Phoenica c.s.

MAASGOUW – Donderdag 31 oktober hebben de Provincie Limburg en de Gemeente Maasgouw van de Voorzieningenrechter groen licht gekregen om de resterende (gevaarlijke) (afval)stoffen op het terrein van Edelchemie/Phoenica c.s. in Panheel, op kosten van de vervuilers weg te laten halen. Dat betekent dat de opruimwerkzaamheden deze week definitief kunnen worden gegund aan de via de Europese aanbestedingsprocedure geselecteerde afvalverwerker Sita. Het feitelijke opruimen zal in november 2013 starten.

De gemeente Maasgouw en de Provincie Limburg reageren verheugd op de uitspraak. Gedeputeerde Erik Koppe: “Hiermee weten we zeker dat begin volgend jaar het terrein volledig is opgeruimd en er dan geen (gevaarlijke) (afval)stoffen meer op het terrein van Edelchemie/Phoenica cs aanwezig zullen zijn.”. Burgemeester Strous: “Dit is goed nieuws voor onze inwoners. Met deze uitspraak kunnen we verder met het herstel van de veiligheid op en rond het gebied.”.

Last onder bestuursdwang opruimen bedrijfsterrein
Op 16 april 2013 hebben de Gemeente Maasgouw en de Provincie Limburg Edelchemie/Phoenica c.s. via een last onder bestuursdwang opgedragen tot het zelf (laten) opruimen van het bedrijfsterrein in Panheel. Dat wil zeggen dat Edelchemie/Phoenica c.s. de gelegenheid hebben gekregen om het terrein zelf vóór 23 september 2013 op te ruimen. Edelchemie/Phoenica c.s. hebben hier gedeeltelijk gehoor aan gegeven en circa 2.759 ton van de in totaal circa 12.500 ton (gevaarlijke) (afval)stoffen afgevoerd. Dit onder continu toezicht van de Provincie Limburg en de Gemeente Maasgouw met als uitgangspunt dat alles wat de vervuiler zelf opruimt akkoord is, mits het op een veilige en verantwoorde manier gebeurt.

Planning Europese aanbesteding
De planning van de Provincie Limburg en de Gemeente Maasgouw was om in de week van 23 september 2013 de opdracht tot afvoer van alle resterende (gevaarlijke) (afval)stoffen te geven aan de afvalverwijderaar (Sita). Sita is via een Europese Aanbesteding geselecteerd om de resterende circa 9.741 ton (gevaarlijke) (afval)stoffen van het terrein weg te halen. De daarmee verbandhoudende kosten zullen worden verhaald op Edelchemie/Phoenica c.s.

Verzoek Edelchemie/Phoenica c.s. aan Voorzieningenrechter
Edelchemie/Phoenica c.s. hebben zich echter op 18 september 2013 tot de Provincie, de gemeente Maasgouw én de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg gewend met (o.a.) het verzoek om de begunstigingstermijn die op 23 september 2013 is afgelopen, te verlengen tot 1 april 2014. Dit met als motivering om Edelchemie/Phoenica c.s. de gelegenheid te geven zelf alsnog alle afvalstoffen op te ruimen. Hoewel de Provincie Limburg en de Gemeente Maasgouw het op zich positief vinden dat de vervuilers bereid zijn zelf te gaan opruimen, hebben zij er onvoldoende vertrouwen in dat Edelchemie/Phoenica c.s. op 1 april 2014 inderdaad zelf een terrein zullen opleveren waarvan alle (gevaarlijke) (afval)stoffen verwijderd zijn. Daarom hebben de Provincie Limburg en de gemeente Maasgouw dan ook besloten om dit verzoek af te wijzen.

De Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg heeft de Provincie Limburg en de gemeente Maasgouw verzocht om – in ieder geval tot het moment dat hij uitspraak heeft gedaan te wachten met het geven van de definitieve opdracht aan de afvalverwijderaar (Sita).

Uitspraak Voorzieningenrechter
De zitting bij de Voorzieningenrechter heeft plaatsgevonden op 17 oktober 2013. Donderdag 31 oktober 2013 heeft de Voorzieningenrechter bekend gemaakt dat hij het verzoek om voorlopige voorziening van Edelchemie/Phoenica c.s. heeft afgewezen. Daarmee kunnen de Provincie Limburg en de Gemeente Maasgouw nu de definitieve opdracht gunnen aan afvalverwijderaar Sita om de resterende (gevaarlijke) (afval)stoffen op te ruimen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x