Herinrichting kloostertuinen Abdij Rolduc gaat van start

KERKRADE – De historische kloostertuinen bij Abdij Rolduc in Kerkrade worden opgeknapt. Op woensdag 5 december beginnen de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een nieuwe wijngaard. Dit is onderdeel van een veel breder herinrichtingsplan van de tuinen rond het 900 jaar oude abdijcomplex.

De herinrichting van de kloostertuinen is een gezamenlijk project van Abdij Rolduc en  de gemeente Kerkrade. Ook het lokale Catharinagilde is bij de plannen betrokken. In het kader van de nieuwe ontwikkelingsplannen van Abdij Rolduc is besloten om ook de tuinen een opknapbeurt te geven en deze tevens anders in te richten.

In de tuin zal onder andere een wijngaard en een productietuin ‘eetbaar landschap’ komen.

“Door een aantrekkelijkere kloostertuin verwachten wij dat de aantrekkingskracht van Abdij Rolduc voor bezoekers en toeristen nog groter zal worden,” aldus wethouder Tim Weijers (Openbare ruimte).

Wijngaard
Komende woensdag (5 december 2012) wordt begonnen aan de realisatie van de nieuwe wijngaard bij Abdij Rolduc. Hiervoor wordt de oude fruitweide opgeschoond. De werkzaamheden in de kloostertuin worden uitgevoerd door leden van het Catharinagilde en leerlingen van het CitaVerde college uit Heerlen. De grond wordt plantgereed gemaakt voor de wijngaard ‘Ailbertus’. In het voorjaar van 2013 wordt het terrein ingeplant met wijnstokken.

Eetbaar landschap
De oude, afgeschreven tennisbaan wordt verwijderd. Dit terrein (de middentuin) zal begin 2013 omgevormd worden tot een productietuin ’eetbaar landschap’  Dit sluit aan bij de plannen van Abdij Rolduc om een aantal historische elementen uit het rijke kloosterverleden nieuw leven in te blazen. In de vernieuwde kloostertuin kunnen in de toekomst traditionele kruiden, vergeten groeten en andere streekgebonden planten worden gekweekt.

Dit project is een samenwerkingsbijeenkomst tussen Abdij Rolduc en de gemeente Kerkrade. Het project is mede tot stand gekomen door subsidietoekenning van het Europese Interregproject TIGER.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!