Jaarorde 2017 van De Marotte: Ode aan Toon Hermans

SITTARD – Het Toon Hermans-jaar mag dan wel voorbij zijn, ook in 2017 blijft Toon prominent aanwezig in Sittard, via de verlengde expo Toon Thuis en ook op de nieuwe jaarorde van De Marotte 2107. Een ontwerp van Luc Bormans, die hiermee zijn derde proeve van bekwaamheid heeft afgelegd. De jaarorde is bedoeld als een erkenning voor het werk van de vele vrijwilligers en medewerkers binnen de grote ‘Marotteperpluu’. Een orde die men niet zomaar krijgt. Men moet er iets voor doen in het belang van de vastelaovend en/of De Marotte in Sittard.

De jaarorde van De Marotte kent een heel lange traditie. Dat kan men daadwerkelijk aanschouwen in het Marottelokaal. Hier hangen vele oude en kunstzinnige jaarordes te pronken. In de loop der jaren zijn op deze jaarordes allerlei onderwerpen en thema’s aan bod gekomen.

Oukouk
Elk jaar is het een uitdaging om met iets origineels te komen. Ogenschijnlijk niet moeilijk dit jaar vanwege het carnavalsmotto van dit jaar ‘Alleney gekke Teun’. Maar een motto moet nog altijd worden omgezet in iets tastbaars. Ideeën worden op een gegeven moment werkelijkheid. Luc Bormans heeft Toon Hermans, Nederlands beste cabaretier en artistieke alleskunner aller tijden, vereeuwigd in een sober gestileerd profiel op de linkerkant van de orde. Verrassend geplaatst op een ondergrond met de tekst van één van zijn bekendste Zittesj carnavalsliedjes “Oukouk”. Links boven drie bolletjes in de carnavalskleuren rood, geel groen. De kleuren rood en geel zijn onderdeel van de naam TOON. Verticaal verbeelden de bolletjes geel en groen het getal 100. Een verwijzing naar het honderdste geboortejaar van Toon, die in 2016 honderd jaar geleden te Sittard werd geboren. Hij overleed in 2000 op 84-jarige leeftijd.

Al met al weer een artistiek hoogstandje van ontwerper Luc Bormans. De linker onderkant van de orde loopt iets door en wordt afgesloten met de carnavalskleuren in vlagvorm. Rechts boven een anonieme carnavalsprins (inmiddels bekend en wel in de persoon van Bart Offermans), hoog gezeten op een carnavalswagen in de vorm van een prinsenmuts. De veer van de muts loopt iets door aan de bovenkant van de orde met rechts boven het jaar 2017 en de naam Marotte Zitterd. Ook nu weer uitgebeeld in frisse kleuren. Evenals andere jaren is de orde gemaakt in het Duitse Bonn. Wederom een kleinood dat in het seizoen 2017 terecht met trots kan worden gedragen.

Pin
Jack Vahsen maakt jaarlijks een uitvergroot exemplaar van hout dat gebruikt wordt tijdens binnen evenementen. Speciaal voor verzamelaars is dit jaar de unieke jaarorde als pin te koop voor slechts € 3,50 bij o.a. de Marottewinkel, fotografie Ton Dirkx, damesmode Eveline (Limbrichterveld) en via de webshop (www.marotte.nl/winkel).

Foto: Arjan Krijntjes, Sittard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!