Kerkrade gaat voor duurzaamheid

KERKRADE – Op 21 april jongstleden is het college van Kerkrade akkoord gegaan met het Duurzaamheidsprogramma voor de jaren 2015-2018. Het belang van duurzaamheid werd vorig jaar door de Raad al benoemd en is nu een dragend beleidsthema van het college.

Anders denken en handelen
Wethouder Duurzaamheid Jo Bok benadrukt het belang van het anders denken en handelen. “De duurzame weg is de enige en de juiste weg naar de toekomst. Nu ligt er een uitvoeringsprogramma met concrete projecten die de komende jaren uitgevoerd kunnen worden. Dit is een intensivering van het huidige duurzaamheidsbeleid van Kerkrade dat moet zorgen voor extra resultaten,” aldus de wethouder.

Winst tot nu toe
Kerkrade start op het gebied van duurzaamheid niet bij nul, verre van dat. Talloze projecten zijn in het verleden op het gebied van duurzaamheid uitgevoerd en de opgedane ervaringen zijn vaak een onderdeel geworden van de normale bedrijfsvoering. Onder meer kunnen genoemd worden het duurzaam beheer van de openbare ruimte, energiezuinige openbare verlichting, duurzaam inkopen, afvalscheiding, de inzet van werkzoekenden bij projecten, het bijzondere hergebruik van regenwater voor sportvelden en duurzaamheidsprojecten op scholen. Ook op het vlak van energiebesparing en de inzet van duurzame energie heeft Kerkrade in het verleden goede resultaten weten te boeken. Kerkrade mag zich daarnaast gelukkig prijzen met de woningcorporaties die op het vlak van duurzaam bouwen tot de koplopers in Nederland behoren!

Pas harder lopen
Toch moet het tempo omhoog, zegt wethouder Jo Bok, zeker op het vlak van energiebesparing en het gebruik van duurzame energie. “De ambitie is om toe te werken naar een energieneutraal Kerkrade medio 2040. Een enorme opgave die burgers, bedrijven, organisaties moet inspireren maar die ook alleen kan worden bereikt door intensief met hun samen te werken. Door het uitvoeringsprogramma van Kerkrade wordt in een keer de ambities van Parkstad Limburg meegenomen. Ook de regio Parkstad Limburg heeft het doel om energieneutraal te zijn in 2040. De Parkstad Limburg Energietransitie, Palet genoemd, is ook door het college vastgesteld en kent hierdoor een vliegende start.”

Projecten
Het Duurzaamheidsprogramma omvat een groot aantal projecten op het gebied van onder meer natuur, afvalscheiding, energie dat al is opgestart en de komende jaren blijft doorlopen. Daarnaast zullen er diverse nieuwe projecten worden geïnitieerd gericht op energiebesparing en duurzame energie bij de inwoners, jongeren, bedrijven en woningbouw/renovatieprojecten. De gemeente wil nadrukkelijk het goede voorbeeld geven en gaat de eigen gebouwen onderzoeken op de mogelijkheden tot energiebesparing. Prominent op de lijst staat de wens om een grootschalig zonnepanelenproject op te starten waar de burger van Kerkrade aan kan deelnemen.

Meegaan met de tijd
Gezien de snelheid waarmee techniek verandert en fiscale- en subsidieregelingen wijzigen, is het uitvoeringsprogramma niet zodanig star dat er geen rekening kan worden gehouden met mogelijkheden die zich gaandeweg zullen voordoen. Het gaat uiteindelijk om de uitvoering van die projecten die de meeste kans van slagen bieden en de meeste duurzaamheidswinst opleveren. Het duurzaamheidsprogramma zal op 13 mei aanstaande behandeld worden in de commissie Grondgebied en Economische Zaken. Daarna volgt besluitvorming in de raad.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x