Nederlands Mijnmuseum sluit aan bij netwerk Canon van Nederland

Nederlands Mijnmuseum

HEERLEN – Het Nederlands Mijnmuseum is op 27 september toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Zeven collectiestukken uit het Nederlands Mijnmuseum zijn opgenomen als sleutelstuk en vertellen een verhaal bij de vensters Kolen en gas en De gastarbeiders.  

“De toetreding tot het Canonnetwerk is een logische stap in de ambitie van het Nederlands Mijnmuseum om samen met partners deze economisch en sociaal belangrijke periode met veel impact in heel Nederland aan een breed publiek te presenteren. Het mijnerfgoed, haar verhalen en de relevantie ervan doorgeven aan nieuwe generaties zodat ook zij ermee aan de slag gaan, is een mooi streven”, aldus Leen Roels, directeur-conservator Nederlands Mijnmuseum. 

Geselecteerde sleutelstukken 
Het schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I vormt het eerste sleutelstuk, een stuk met grote symbolische waarde. Dit Mijnmonument, ooit een verbinding tussen het ondergrondse en het bovengrondse, is een van de weinige industriële gebouwen uit het mijnverleden die niet gesloopt zijn. Het laatste stuk Nederlandse steenkool, bovengehaald uit de Oranje-Nassau I, is het tweede sleutelstuk en markeert een groot keerpunt: de opkomst van het aardgas als meest gebruikte energiebron. De Davy-lamp vertelt als derde sleutelstuk over het gevaarlijke mijnwerk en verbeterde veiligheid ondergronds.  

Het beeld van de heilige Barbara, beschermheilige van de mijnwerkers, is het vierde sleutelstuk. Buitenlandse migranten introduceren de Barbara-traditie in Limburg, waar ze zich verankert in de mijnwerkerscultuur. Het Pools dansuniform vertelt als vijfde sleutelstuk over de aantrekkingskracht van de mijnstreek en de daaruit volgende culturele diversiteit onder mijnwerkers. De geprepareerde stoflong van een mijnwerker symboliseert als sleutelstuk de ongezonde kant van het mijnwerk. Het laatste sleutelstuk is de betonnen prop in de schacht van de mijn Oranje-Nassau I die de verbinding naar de ondergrond definitief ontoegankelijk maakt. De prop illustreert het onomkeerbare einde van de Nederlandse mijnindustrie. 

Nederlands Mijnmuseum 
Het Nederlands Mijnmuseum geeft de bezoeker een divers beeld van de Nederlandse steenkoolmijnbouw, die plaatsvond in Zuid-Limburg tussen 1899 en 1974. Zowel de ondergrondse als de bovengrondse geschiedenis wordt gepresenteerd op twee monumentale locaties in Heerlen. De hoofdlocatie van het museum is gehuisvest in een monumentaal warenhuis uit de jaren 1940. Hier staat het mijnverleden letterlijk en figuurlijk in de etalage. In vier verdiepingen ontdek je verschillende kleuren van het mijnverleden: zwarte verhalen, gouden tijden, grauwe kanten en kleurrijke ambities. Het Mijnmonument Oranje-Nassau I is ook onderdeel van het Nederlands Mijnmuseum. Dit iconische schacht- en ophaalgebouw is een van de weinige fysieke overblijfselen van het mijnverleden in Limburg.
Het Mijnmonument biedt verdieping op het gebied van techniek en het ondergrondse mijnwerkersleven. 

Canon van Nederland 
De Canon van Nederland neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.  

Mijnmonument

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!