Nieuwe gemeentevlag voor Valkenburg aan de Geul

VALKENBURG AAN DE GEUL – Op de dag dat Valkenburg aan 975ste verjaardag vierde (15 februari 2016), heeft de gemeenteraad een historisch besluit genomen: de gemeente Valkenburg aan de Geul heeft een nieuwe gemeentevlag.

In de vorige gemeentevlag was de rijke historie en het vestingverleden van de gemeente Valkenburg aan de Geul niet direct te herleiden. Om hier meer nadruk op te leggen en ter promotie van het vestingstadkarakter is een nieuwe gemeentevlag ontworpen.

Ontwerp nieuwe vlag
De kleuren die worden gebruikt zijn dezelfde als bij de vorige gemeentevlag: blauw, geel en rood. De hoofdkleuren van de oorsprong van het wapen van de voormalige gemeente Berg en Terblijt zijn een gouden sleutel op een rood veld, zijnde het wapen van de Sint Servaaskapel in Maastricht. Rood was de hoofdkleur van de gemeentevlag van Berg en Terblijt. Rood is tevens de kleur van de Valkenburgse Leeuw. Geel symboliseert niet alleen het mergelkleurige geel van kasteel Valkenburg, maar verwijst tevens naar de – oorspronkelijk gouden- sleutel van het kapittel van Servaas. Blauw verwijst naar de Geul. De golvende banen symboliseren dit rijk meanderend riviertje dat van grote invloed is geweest op de vorming van het prachtige Zuid-Limburgse heuvellandschap. In het ontwerp van de nieuwe gemeentevlag is de Leeuw van de Heren van Valkenburg toegevoegd. De heren van Valkenburg hebben een grote rol gespeeld in de historie van Valkenburg. De toevoeging van de Valkenburgse Leeuw geeft meer het historische karakter en verbondenheid aan met het verleden van de Heren van Valkenburg en hun gebruikte vlag en wapens.

Vestingstad Valkenburg
Het centrum van Valkenburg heeft als kloppend hart van de gemeente Valkenburg aan de Geul inmiddels een ware metamorfose ondergaan. De rijke geschiedenis van Vestingstad Valkenburg staat weer krachtig op de kaart. De torens van de Grendelpoort en de robuuste Geulpoort geven charme en een krachtige uitstraling. Het nieuwe Halderpark met stadsgracht biedt een prachtig decor en een sfeervolle ontmoetingsplaats voor inwoners en bezoekers. De typische mergelkleur die de pittoreske sfeer van Valkenburg zo treffend weergeeft, bepaalt nu nog sterker het straatbeeld van de oude Vestingstad. Valkenburg is eeuwenoud en tegelijk spiksplinternieuw. De prominente historie wordt weer tastbaar, toegankelijk en invoelbaar gepresenteerd voor een breed publiek.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x