Sponsoren gezocht voor vervanging knuppelbruggen in Nationaal Park De Groote Peel

OSPEL – Staatsbosbeheer zoekt via het zogeheten Buitenfonds sponsoren voor de vervanging van de knuppelbruggen in Nationaal Park De Groote Peel. De houten wandelbruggetjes, aangelegd om het moeras toegankelijk te maken, zijn na 50 jaar trouwe dienst aan vervanging toe.

De knuppelbruggen zijn in de jaren zestig gebouwd om het moeras toegankelijk te maken. De knuppelbruggen zorgen ervoor dat mensen – zonder natte voeten te krijgen – het gebied kunnen beleven en zijn daarmee essentieel voor de recreatie in het gebied. Ze zijn een icoon in het landschap. Gebouwd naar ‘oud Romeins’ model en met een grote attractiewaarde. Helaas eisen weer, wind en intensief gebruik hun tol; de bruggen zijn in zeer slechte conditie. Gedurende de afgelopen vijftig jaar is er onderhoud gepleegd, maar ‘oplappen’ lukt niet meer. De bruggen zijn aan vervanging toe.

Het Buitenfonds
De vervanging van de bruggen kost 70.000 euro. Het Nationaal Park neemt een deel van deze kosten voor zijn rekening. Staatsbosbeheer heeft ook aan de provincie Limburg een bijdrage gevraagd. Of die aanvraag wordt gehonoreerd is nog niet bekend, maar hoe dan ook gaan ook bijdragen nodig zijn van ondernemers en particulieren. Staatsbosbeheer heeft daartoe het Buitenfonds opgericht, een stichting die geld werft voor waardevolle projecten in natuurgebieden van Staatsbosbeheer, projecten waarvoor geen andere of onvoldoende financiering beschikbaar is.

Drie knuppelbruggen
Er zijn drie knuppelbruggen; één van 75 meter lang, één van 175 meter en de langste is zelfs 230 meter lang. Deze lange knuppelbrug wordt in de komende maanden, dankzij een bijdrage vanuit het Nationaal Park De Groote Peel, al voor de helft vervangen. Naar het resterende deel en de twee andere bruggen vervanging is het Buitenfonds op zoek naar financiële steun van zowel particulieren als bedrijven. Leerlingen van Basisschool De Schrank uit Ospel hebben voor een mooie start gezorgd door met een sponsorloop € 2.000,- in te zamelen. Elke bijdrage, groot of klein, is welkom. Wilt u ook een deel van de knuppelbrug de uwe noemen? Doneer dan een bijdrage via: buitenfonds.nl/adopteereendeelknuppelbrug

Wie meer dan € 500,- bijdraagt krijgt een gratis excursie voor 20 personen met de boswachter van Staatsbosbeheer. Bij een bedrag van € 2.000,- laten we uw naam, bedrijf of organisatie in de knuppelbrug graveren. Wilt u de complete vervangingskosten, zijnde € 20.000,- van een knuppelbrug sponsoren dan gaat deze knuppelbrug naar uw naam, bedrijf of organisatie vernoemd worden door middel van een officiële Staatsbosbeheer naamplaat.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met boswachter Sjaak Smits, Staatsbosbeheer De Groote Peel: 06 – 5511 2725 of per mail: s.smits@staatsbosbeheer.nl

Foto: Marijke Vaes-Schroën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!