Wolaap, saki en bongo geboren in GaiaZOO

KERKRADE – Februari blijkt een vruchtbare maand te zijn voor de Zuid-Limburgse ZOO. De afgelopen dagen zagen een wolaap, saki en bongo het levenslicht in het gebied Rainforest. Het gaat goed met moeders en jongen. Alle moeders zijn ervaren in het grootbrengen van hun kroost. De geboorte van de wolaap is extra bijzonder, omdat slechts zes Europese dierentuinen deze dieren in de collectie hebben.

Binnen Europese dierentuinen worden deze soorten gemanaged in fokprogramma’s die ervoor zorgen dat er ook in de toekomst een gezonde populatie wolapen, saki’s en bongo’s te zien is in dierentuinen. De dieren zijn ambassadeurs van hun wilde soortgenoten, die in hun natuurlijk leefgebied worden verstoord door houtkap, landbouw en jacht.

Wolaap en saki geboren
Februari startte goed met de geboorte van de langverwachte wolaap. Deze geboorte is heel bijzonder, omdat er verspreid over zes Europese dierentuinen slechts 40 wolapen leven. Het kleintje is een vrouwtje en ziet er gezond uit. Niet veel later, op 6 februari, werden de dierverzorgers ook nog verblijd door de geboorte van een zeldzame witgezicht saki. Of hier beschuit met blauwe of roze muisjes kan worden gegeten moeten we nog even afwachten.
Zowel de jonge wolaap als de jonge saki houden zich goed vast aan de dikke vacht van moeder. De eerste weken zitten de kleine telgen op moeders borst, daarna verhuizen ze naar haar rug en verkennen ze de wereld om zich heen.

Bongo ziet levenslicht
In de bongostal kwam begin februari tevens een kleine bongo ter wereld; het is een mannetje. Moeder Zawadi werd zelf zes jaar geleden in GaiaZOO geboren. Ze kreeg eind 2014 haar eerste jong, dat ook nog steeds in GaiaZOO verblijft. Het zal vanwege het winterweer even duren voordat de bongo’s weer buiten voor bezoekers te zien zijn. Omdat de bevalling ’s middags in het binnenverblijf plaatsvond, konden de dierverzorgers de kleine bongo direct na de bevalling op foto vastleggen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x