Zout en Toneelgroep Maastricht brengen theaterwandeling Ik Ben Hier

Ik ben hier - Thomas Segers

In de weekenden van 20 en 27 september presenteren Zout en Toneelgroep Maastricht de auditieve theaterwandeling Ik Ben Hier in Maastricht. In de voorstelling staan verhalen van voormalig vluchtelingen die nu in Maastricht wonen centraal. Met de stad als decor komen bezoekers op een intieme en persoonlijke manier meer te weten over het leven en de reis die de performers van Ik Ben Hier noodgedwongen gemaakt hebben. De kaartverkoop start op 17 juli via www.musicasacra.nl

Ervaringsdeskundigen
Verhalen over vluchtelingen in de media lijken soms abstract en ver weg. Onder artistieke leiding van Letizia Rompelberg maakt Zout met het theaterproject Ik Ben Hier deze verhalen concreet en invoelbaar voor mensen zonder migratie achtergrond. De spelers zijn geen acteurs, maar ervaringsdeskundigen die hun eigen verhaal vertellen in een artistieke context. Naast dat dit bij het publiek een pure beleving oproept, geeft Zout hiermee tevens de performers de mogelijkheid hun eigen verhaal aan een groter publiek te vertellen.

Scenes in het straatbeeld
Tijdens de wandeling, onder begeleiding van een gids, hoort het publiek verhalen en muziek door een koptelefoon. In het straatbeeld ziet men onderweg diverse scenes die aansluiten bij het verhaal. “Het inspirerende gedachtegoed van de voorstelling Ik Ben Hier is dat we allemaal een reis hebben gemaakt om te komen waar we nu en hier zijn”, vertelt Letizia Rompelberg, artistiek leider Zout. “Voor de een betekent dat een reis van meer dan 4000 kilometer, voor de ander zijn het er slechts enkele. Maar hoe dan ook, we leven we ons leven met daarin keuzes, gebeurtenissen en ervaringen. Die maken wie je bent.”

Ik Ben Hier speelde eerder in Oss (2019), Breda (2021) en Rotterdam (2022). Rompelberg: “Ik ben geboren en getogen in Maastricht. Voor mij is het daarom extra bijzonder om dit project vorm te geven met nieuwe Maastrichtenaren. Via hun ogen kijk ik zelf ook weer met een nieuwe blik naar mijn vertrouwde omgeving. Ik hoop dat het publiek eenzelfde soort ervaring tegemoet gaat: een nieuwe blik om de wereld om je heen en jezelf opnieuw te bekijken.”

Theater over het echte leven
Michel Sluysmans, directeur Toneelgroep Maastricht: “Ik ben hier
is voor Toneelgroep Maastricht een mooie volgende samenwerking met theatermaakster Letizia Rompelberg en haar gezelschap Zout. Als het goed is gaat theater altijd over het echte leven. Letizia zoekt de grenzen op van die gedachte en toont het publiek echte levens, van echte mensen, met echte verhalen in een theatrale context. Dat is belangwekkend, aangrijpend en herkenbaar. Het laat ons op een andere manier kijken naar onszelf en de mensen om ons heen.”

Rompelberg: “De samenwerking met Toneelgroep Maastricht is geweldig; sociaal artistiek theater vindt nog niet vanzelfsprekend zijn weg naar het grote publiek, wij zijn ervan overtuigd dat dat nu wel gaat lukken. We hopen op deze manier met theater sociale impact te maken.”

Informatie en ticketverkoop
Ik Ben Hier speelt op diverse tijden in de weekenden van 20 en 27 september, als onderdeel van het programma van Musica Sacra. Tickets zijn vanaf 17 juli verkrijgbaar via de website van het festival (www.musicasacra.nl). Ik Ben Hier is een productie van Zout in co-productie met Toneelgroep Maastricht, in samenwerking met Stichting Trajekt en Stichting Wereldwijd. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, Cultuurmakers Maastricht, Cultuurfonds Limburg, Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof en VSB Fonds.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x