Gemeente Venlo wil 17e eeuwse fort geheel uitgraven

VENLO – De gemeente Venlo wil, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling, de resten van het 17e eeuwse Spaanse fort St. Michiel in het KazerneKwartier volledig uitgraven en toegankelijk maken voor publiek. Daarnaast wil de gemeente een collectieve energievoorziening in het gebied realiseren en wil ze afvalwater binnen het gebied zuiveren. Dat zijn de meest in het oog springende voorlopige uitkomsten van de cradle to cradle (C2C) businesscase waar de gemeente het afgelopen jaar samen met externe deskundigen aan heeft gewerkt.

De gemeenteraad gaf in 2012 opdracht om de ambities voor cradle 2 cradle in het KazerneKwartier uit te werken in een plan en daarbij ook te onderzoeken hoe het fort het beste kan worden betrokken. In dit plan wordt beschreven hoe in het gebied wordt omgegaan met energie, water, groen, materiaal en cultuurhistorie/archeologie.

De C2C ambitie kan volgens de gemeente leiden tot een flinke verbetering van de plannen voor het KazerneKwartier. Ook kan het volgens de gemeente rekenen op draagvlak binnen de Venlose gemeenschap, met name vanwege het zichtbaar maken van het fort St. Michiel. Wethouder Wim van den Beucken (Ruimtelijke Ontwikkeling) licht toe: “De meerwaarde van het fort is gaandeweg steeds duidelijker geworden. Volledig behoud van het fort was al het uitgangpunt, maar daarbij werd nog uitgegaan van verschillende verschijningsvormen. Wij zijn er nu echter van overtuigd dat het de unieke gebiedsidentiteit en daarmee het totale plan sterker maakt als we het hele fort zichtbaar en toegankelijk maken.”

Mening van de gemeenteraad
Het college is zich er van bewust dat de geformuleerde ambitie zowel inhoudelijke als financiële gevolgen heeft. Op basis van de huidige inzichten betekent het invoeren van de beschreven ambitie, dat de inrichting van het gebied, de positionering van de nieuwe gebouwen en de aanleg van collectieve energie- en watervoorzieningen veel meer zal aansluiten op de aanwezigheid van het Spaanse fort. Dit vraagt om extra investeringen, waarvan ca. 14 miljoen euro (nog) niet gedekt is. Voor een groot deel van de financiering zal de gemeente nog subsidie moeten zien te verwerven. Ook is de gemeente deels afhankelijk van bereidwilligheid van private initiatiefnemers in het gebied. Op 13 november zal de gemeenteraad van Venlo zich uitspreken over de C2C ambitie voor het KazerneKwartier.

Overige ontwikkelingen
Naast het opstellen van de C2C businesscase lopen er momenteel meerdere sporen binnen het KazerneKwartier. Zo doorloopt de gemeente een aanbesteding met Volker Wessels voor de ontwikkeling van de Lijnstadzone, werken de initiatiefnemers van het Event Center Venlo aan een zogenoemde businesscase en heeft de gemeente in mei dit jaar een aanpassingsplan vastgesteld om mee te kunnen nemen de lopende bodemprocedure van het bestemmingsplan. Naar verwachting kan een en ander in het voorjaar van 2014 ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x