Jan Smeets: “Binnen vijf jaar rookverbod op festivals”

LANDGRAAF – Volgens Pinkpop-directeur Jan Smeets zal de festivalbelevenis de komende jaren drastisch veranderen. “Binnen vijf jaar geldt een rookverbod op elk festival, dat staat buiten kijf. Ook alcohol zal aan banden gelegd worden.” Dat vertelde Jan Smeets in de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Smeets denkt dat alcohol straks zelfs helemaal zal verdwijnen op festivals, maar dat is wel iets waar “hij zich wil tegen verzetten”. Smeets pleitte na Pinkpop al voor een avondklok (23 uur) voor festivals en zei er een wetgeving moet komen waardoor festivals niet langer dan drie dagen mogen duren.

“In eerste instantie zullen polsbandjes je leeftijd verraden en onder de achttien zal je geen bier meer krijgen. Een joint roken zal in de toekomst ook niet meer kunnen. Het aantal blowers op Pinkpop is sowieso zeer gering, laat iemand voor die mensen maar een apart festival organiseren”. Jan Smeets maakt zich sterk dat muziekfestivals in de toekomst op alle vlakken ‘clean’ zullen zijn.

Jan Smeets in Het Laatste Nieuws: “Kijk, dat hele groene verhaal van duurzaamheid en ecologisch bewustzijn houdt geen steek zo lang je mensen de boel laat verpesten met hun sigaretten. Op festivals in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland is roken al verboden. Dat is toch logisch? Tachtig procent van de mensen sterven aan de gevolgen van roken. Van roken ga je dood, punt. Eerst begin je te hoesten, dan word je ziek en ga je dood. Simpel. Bovendien haal je de planeet om zeep. Op Pinkpop zullen we beginnen met een rookvrije zone en na enkele jaren zal er een algemeen rookverbod gelden. Dat is ook wat de politici zullen eisen. Let op, dat zijn mensen waarvoor de burger heeft gestemd, dat zijn geen marsmannetjes. Vergeet ook niet dat tabak zoals we het nu kennen pas sinds de zestiende eeuw bestaat. De indianen rookten vroeger gewoon gras”.

Tegen een verbod op alcohol op festivals wil Smeets zich verzetten: “Dat je middels je polsbandje je leeftijd moet verantwoorden, daar heb ik geen probleem mee. Maar alcohol volledig bannen, is volgens mij niet haalbaar. Wat krijg je dan? Dat iedereen buiten het festivalterrein gaat drinken en stomdronken op het festival aankomt”.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!