Limburg populairste dialect in Nederlandse hitlijsten

LANDGRAAF – Limburgs is het meest beluisterde dialect in de Nederlandse hitlijsten.  Dit komt naar voren uit een analyse van Preply. Het Limburgs blijft hiermee het Drents en Achterhoeks voor.

Het online talenplatform maakte een ranglijst van de meest beluisterde liedjes in streektaal of dialect. De ranglijst is tot stand gekomen op basis van het aantal streams op Spotify. Maar liefst twaalf van de nummers uit de top-40 populairste nummers in dialect zijn in het Limburgs gezongen. Drents en Achterhoeks volgen met negen liedjes op de tweede plek.

Populairste liedjes
‘Oerend Hard’ van de Achterhoekse band Normaal is het populairste nummer gezongen in een Nederlandse streektaal of dialect, komt naar voren uit de analyse. ‘Deurdonderen’ van diezelfde band staat op de vijfde plaats in de lijst met de veertig meest gestreamde nummer in een Nederlands dialect.

Het nummer ‘Oerend Hard’ is op het streamingsplatform bijna vijftien miljoen keer afgespeeld en staat bovenaan de lijst. ‘Wer Bisto’ van Twarres staat met bijna 12,5 miljoen streams op de tweede plek, op korte afstand gevolgd door ‘Bestel Mar’ van Rowwen Hèze.

Bezongen in het lied
Daarnaast zijn er tientallen liedjes geschreven over steden, dorpen, streken of provincies. Ook over Limburg. Maar welke zijn nou het meest beluisterd? ‘Limburg’ van de Limburgse band Rowwen Hèze heeft ruim zeven miljoen streams op Spotify en staat hiermee op de tiende plek in de lijst met meest populaire liedjes over steden, streken of provincies. ‘Ode aan Maastricht’ van Benny Neyman volgt op de vijftiende plaats.

De hele top-40 met populairste liedjes in streektaal of dialect zien? Kijk dan hier!

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!