Maaibeheer IKL aan spoorwegemplacement Simpelveld

SIMPELVELD – Medewerkers van IKL-Limburg gaan volgende week over tot het maaien van de kruidenbegroeiing op en langs het spoorwegemplacement in Simpelveld. Het hieraan gelegen Miljoenenlijntje is een belangrijk leefgebied voor diverse bijzondere planten en dieren. Wanneer dit maaibeheer achterwege zou blijven, verruigt het gebied en groeit het dicht met bomen en struiken.

Het Miljoenenlijntje is vanuit landschappelijk, cultuurhistorisch, ecologisch en toeristisch-recreatief oogpunt van belangrijke betekenis voor Zuid-Limburg. De rijkdom aan zeldzame planten en dieren is buitengewoon hoog. Bovendien is het ook een belangrijke verbindingszone voor plant en dier: Zo groeien er bijzondere planten zoals het klein bergsteentijm, gele kamille en bont kroonkruid en komt er de hazelworm, levendbarende hagedis en knautia-bij voor. Vanwege de aanwezigheid van klein bergsteentijm op deze plek wordt het plantje ook wel Miljoenenlijnkruid genoemd..

Het maaiwerk geschiedt in overleg met de Zuid-Limburgs Stoomtrein Maatschappij. Een bepaald deel van het gebied wordt gespaard. Hierop kan het gebied zich verder optimaal voor deze planten en dieren ontwikkelen.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!