NPO Radio 1-programma 5 Dagen in Valkenburg over de watersnoodramp

HILVERSUM / VALKENBURG – In de week van 7 november staat het radioprogramma 5 Dagen (NTR/PowNed) met presentatoren Waldy van Geenen, Mirthe van der Drift en verslaggever Rens Turk in Valkenburg.

Het is nu 15 maanden geleden dat de watersnoodramp in Valkenburg en omstreken plaatsvond. Afgelopen maandag bezochten premier Rutte en minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat Valkenburg. Ze spraken met ondernemers en gedupeerde bewoners over de gevolgen van de overstromingen in de zomer van 2021 en de afhandeling van de waterschade.

Alleen al in Valkenburg zijn er ruim 75 gezinnen die nog steeds niet terug kunnen naar hun huis en noodgedwongen moeten bivakkeren bij familie of op vakantieparken. Muren en kelders zijn nog steeds niet opgedroogd, wat het opknappen vertraagt. Om van de psychische schade nog maar niet te spreken, want veel getroffen bewoners hebben nog steeds nachtmerries over het snel oprukkende water.

Maar ook de schadeafhandeling is nog niet geregeld. De verzekering keert aan veel ondernemers niet uit, maar ook ondernemers die wel een tegemoetkoming van de overheid hebben gekregen in het kader van de WTS (Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen) maken zich zorgen. Zij mogen maar een keer gebruiken maken van deze regeling, dus wat als er weer een dergelijke watersnood plaatsvindt?

Deze week strijkt 5 Dagen neer in Valkenburg, Schin op Geul en Klimmen om met bewoners en ondernemers te praten over de stand van zaken, ruim een jaar na de watersnood. Hoe is het om nog steeds niet in je huis terug te kunnen keren? Hoe hoog is de psychische druk? Wat zou er volgens de inwoners moeten gebeuren om een volgende ramp te voorkomen? Wat doen zij zelf om het water tegen te houden?

5 Dagen live vanuit Valkenburg. Maandag 7 november, dinsdag 8 november, woensdag 9 november, donderdag 10 november en vrijdag 11 november van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de site van 5 Dagen

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!