Euregio Radio start op internet

LANDGRAAF – De Euregio Maas-Rijn heeft een eigen radiozender. Het eerste initiatief daartoe is al een jaar geleden genomen en is afkomstig van een aantal radiomedewerkers die de cultuur en innovatie van dit gebied willen uitdragen. We weten vaak niet wat er heel dichtbij allemaal georganiseerd wordt op diverse gebieden. Dit geldt zeker voor de Euregio, omdat we hier ook nog te maken hebben met diverse landen, talen en culturen. Euregio Radio biedt informatie over cultuur en innovatie in de Euregio Maas-Rijn in een aantrekkelijk programma-format, dat natuurlijk ook ruimschoots aandacht besteedt aan muziek, aldus hoofdredacteur Leon Balmaekers. “We bieden informatie zo aan, dat je via de radio snel geïnformeerd wordt en de sfeer kunt proeven van evenementen, attracties, activiteiten en interessante tentoonstellingen.”

In de grensstreek kon je altijd al veel luisteren naar radio ‘van over de grens’, maar de meeste stations richtten zich uitsluitend op de nationale of plaatselijke luisteraars. Het nieuwe station kijkt nadrukkelijk over de grenzen heen. Programma’s en reportages worden afwisselend door Nederlandse en Belgische medewerkers gepresenteerd, maar wel als een samenhangende programmastroom met een aantal vaste thema’s zoals bijvoorbeeld cultuur maar ook innovatie of taal en dialect.

Euregio Radio is in eerste instantie opgezet als een internetzender, die te beluisteren is op internetradio’s, tablets en mobiele telefoons maar ook achter de PC, en ook via tunein.com op veel autoradio’s. Maar eigenlijk was het opzetten van nog een 24 uurs radiostation, naast alle andere lokale, regionale en landelijke stations, niet het ultieme plan van de initiatiefnemers. Hun visie was vooral om een interactief mediaplatform op te zetten met hulp van enthousiaste vrijwilligers. Daarom zoekt het radiostation ook contact met de lokale omroepen in de beide Limburgen en met mensen die informatieve websites beheren.

Het bestuur denkt dat met de mogelijkheden van internet, sociale media, in combinatie met moderne computersystemen, een programma 24 uur per dag kan worden aangeboden, waarbij een team van vrijwilligers hun tijd vooral besteedt aan het maken van reportages onderweg, in plaats van in de studio. Programmaleider Jean-Paul Linnartz zegt daarover: “Eigenlijk zou het maken van een radioreportage en die in de uitzending brengen net zo makkelijk moeten zijn, als een bericht op facebook plaatsen”. Euregio Radio biedt daar een platform voor, een raamwerk waarbinnen berichten en reportages tot een doorlopend programma worden gesmeed. Euregio Radio heeft dat uitgebreid getest in afgelopen maanden en wil dat concept ook graag delen met lokale radiostations.

Door deze aanpak wil het station de tijd van de medewerkers zo effectief mogelijk inzetten en daarmee ook ervaren journalisten en radiomensen kunnen interesseren. Nu al bestaat het team voor een groot deel uit mensen die eerder ervaring op deden bij regionale radio en nu de mogelijkheden van internet willen verkennen. Een vernieuwend en innovatief concept, en dat erkende ook de Provincie (Nederlands) Limburg, die het initiatief steunt en onlangs een startsubsidie heeft verleend. De Euregio Maas-Rijn gaf al eerder aan het initiatief te steunen.

De programma’s van Euregio Radio zijn te beluisteren op internet, via Euregioradio.eu. later in het jaar wil het station of officiële aftrap geven.

Voor meer informatie kunt u terecht
Op euregioradio.eu
bij Leon Balmaekers 06 10128910
of Jean-Paul Linnartz 06 53178993
en via bestuur@euregioradio.eu

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x