Kwesties op NPO Radio 1 zondag vanuit Maasbree en Nijmegen

Uitzending: zondag 25 juni 2017, 20.00 – 21.00 uur op NPO Radio 1

Tekort aan huisvesting van arbeidsmigranten & toenemende vervuiling op Nijmeegse Waalstrandjes

Tekort aan huisvesting van arbeidsmigranten
HILVERSUM / MAASBREE / NIJMEGEN – In Noord-Limburg is er een fors tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten. En dat terwijl de drukste periode nog moet beginnen voor bijvoorbeeld de logistieke branche, de sterkst groeiende sectoren. Jaarlijks werken er in Nederland naar schatting zo’n 400.000 arbeidsmigranten. Deze mensen hebben tijdelijk een bed nodig en en die slaapplekken zijn in groten getale te vinden in oude, leegstaande panden of illegaal op een camping. Want een zogenaamd grootschalig Polenhotel stuit vaak op veel weerstand van de buurt. Waar kunnen we die groeiende groep arbeidsmigranten plaatsen?

Rob Oudkerk is zondagavond in Maasbree waar honderden arbeidsmigranten illegaal op een camping verblijven omdat goede huisvesting uitblijft. Buurtbewoners zitten niet op massale huisvesting in de buurt te wachten, werkgevers schreeuwen om op een oplossing maar er lijkt weinig in beweging te komen. Waar loopt het mis en wie is hier verantwoordelijk voor? Gasten: Daan Prevoo, ‎Lid van college van Gedeputeerde Staten Provincie Limburg, Paul Sanders, Wethouder Gemeente Peel en Maas, Frank van Gool, medeoprichter en directeur/eigenaar Otto, Hans Wijers van de FNV en Jos Wilms, fractievoorzitter AndersNu.

Toenemende vervuiling op Nijmeegse Waalstrandjes
Marianne van den Anker praat in Nijmegen over de vervuiling van de Nijmeegse Waalstrandjes.Toezichthouders, opruimploegen en verschillende campagnes lijken maar weinig te helpen. Boswachters zijn het zat en wijzen met de vinger naar studenten en jongeren. Studentenverenigingen worden nu benaderd om te helpen met opruimen, maar is dit wel terecht? Of is een torenhoge boete van €500,- een beter plan om het gedrag van deze vervuilers aan te pakken? Gasten: petitionaris Louis de Mast, Erik van Zanten van VVD Nijmegen en student Simone Landman.

Over Kwesties
Kwesties is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

Discussieer mee
Praat mee met ons op Twitter: @kwesties_ntr; gebruik de hashtag #kwesties
Bekijk ook onze Facebookpagina: www.facebook.com/kwesties

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!