Op zoek naar de fruitboom van het jaar

VENLO – Het Pomologisch Genootschap Limburg (PGL) gaat dit jaar in Noord- en Midden-Limburg op zoek naar de fruitboom van het jaar. Oude markante hoogstamfruitbomen die een sieraad in het landschap zijn. Het PGL roept mensen op om alleenstaande, mooi gevormde fruitbomen aan te dragen die met veel liefde verzorgd zijn. Het gaat het PGL om bomen met een verhaal. Een verhaal van de boom en de mensen die de boom vaak al generaties lang een warm hart toedragen.

Verleden jaar was Zuid-Limburg aan de beurt. Die regio heeft de naam als fruitregio, maar Noord en Midden-Limburg kent ook nog heel veel mooie, prachtig verzorgde oude fruitbomen. Naast de verschijning van de boom, het ras is het Pomologisch Genootschap ook om geïnteresseerd in het relaas van de eigenaar. Kent u zo’n boom? Nomineer de boom en de plek waar hij staat. Voeg een of meer foto’s toe en een toelichting waarom de boom in aanmerking zou moeten komen voor de prijsvraag Fruitboom van het Jaar Noord – en Midden-Limburg.

Afgelopen najaar riep het PGL een prachtig gesnoeide Comtesse de Paris die in Moerslag (Eijsden-Margraten) al meer dan negentig jaar de gevel opsiert van een boerderij. De leipeer vertelt het verhaal van de nu 86-jarige Fons Stevens die de boom zijn leven lang liefdevol snoeide en verzorgde.

Het PGL is op zoek naar oude, magnifieke bomen. Blikvangers die in de bloesemtijd weer van zich doen spreken. Die met hun bloemenweelde een landschap kunnen oplichten. Maar ook in de zomerdag een plaatje zijn als het lome vee verpozing zoekt in de schaduw en de vruchten tot wasdom komen. Her en der staan nog zulke markante bakens. Solitair bij een oude boerderij langs de gevel. Aan het einde van een wei. Op een kruising van wegen. Soms als een relict van wat ooit een grote boomgaard moet zijn geweest. Soms ingeklemd tussen de bebouwing, soms eenzaam in een verder open landschap.

Groen erfgoed
Oude fruitbomen vertellen het verhaal van de hand van de mens. Naar die relatie is het Pomologisch Genootschap op zoek. Naar bomen met historie. Het ras, de vrucht maar evenzeer van de mens die jaar in jaar uit heeft omgezien naar de boom. Die zorg is nog altijd zicht en beleefbaar. Zichtbaar aan de mooi gesnoeide vorm, de prachtige vruchten die het nog steeds voortbrengt en beleefbaar aan de hand van het verhaal. Uiteindelijk gaat het ons om een goed onderhouden boom die exemplarisch is voor het rentmeesterschap van de eigenaar. Een boom als een erfstuk. Een boom die ook nieuwe generaties kan inspireren.

Doet u mee?
U kunt ons helpen met het aandragen van locaties in Noord-en Midden-Limburg. Dat kan aan de hand van een plaats, adres, eventueel met een kaartje. Verder ontvangen we graag een toelichting op de boom en het verhaal van de eigenaar. Uw inzending is compleet met een of enkele illustratieve foto´s. Aan de hand van de aangereikte plek, boom en foto´s gaan we, al dan niet met uw hulp op zoek naar het verhaal.

Contactpersoon van de werkgroep Boom van het Jaar, Hub van Thoor ziet uw reactie graag tegemoet. miavanthoor@hetnet.nl

Eind augustus stond een schare bewonderaars in Moerslag stil bij de prachtig tegen een gevel geleide Comtesse de Paris. De meer dan negentig jaar oude, geleide leipeer liet zich die bewondering in alle stilte aanleunen. Maar de 86-jarige Fons Stevens, de man die zijn leven lang liefdevol de boom verzorgd had, was zichtbaar geroerd door de belangstelling die hem op  deze mooie augustusdag ten deel viel. Hier bij deze boom Paris kwamen twee verhalen samen. Het verhaal van een uiterst vitale boom en het verhaal van de vakman Fons Stevens die met veel zorg en liefde de boom zijn leven lang gekoesterd heeft.

 

Kent u ook zo´n boom in Noord- en Midden-Limburg? Laat het ons weten. Meer info www.pgl.nu

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x