Toi­ne Dek­kers maakt 14e kunst­pos­ter Vas­te­la­o­vend in Lim­burg

MAASTRICHT – De provinciale kunstposter Vastelaovend in Limburg is dit jaar gemaakt door beeldend kunstenaar Toine Dekkers, wonend in Eijsden. De veertiende kunstposter op rij werd vandaag gepresenteerd door cultuurgedeputeerde Ger Koopmans. Hij deed dat samen met de kunstenaar, voorzitter Nicole van Wordrager van de Sjeng Kraft Kompenei en Rob van Lee van Dagblad De Limburger. Morgen, woensdag 13 februari, start de verspreiding van de 100.000 kunstposters.

Toine Dekkers heeft in opdracht van de Provincie Limburg de carnavalsposter 2019 gemaakt. Met deze kunstposter wordt een traditie voortgezet. De poster is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen in de Limburgse Carnavalstraditie. Het originele schilderij wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van de Provincie Limburg en is dan ook op een mooie nieuwe plek in het Gouvernement aan de Maas te Maastricht te bezichtigen tijdens rondleidingen.

Over de poster
De gratis poster is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Limburg, de Sjeng Kraft Kompenei en De Limburger. Doel van de kunstposter is zoveel mogelijk inwoners van de provincie te betrekken bij het cultureel fenomeen carnaval. De posters worden tijdens carnaval veelal op ramen geplakt, in cafés of andere etablissementen opgehangen of ingelijst en als verzamelobject bewaard.

Om iedereen de kans te geven de gratis kunstposter af te halen bij de servicepunten van De Limburger en de receptie van het Gouvernement aan de Maas, staat woensdag 13 februari a.s. in de Limburgse kranten een bon voor twee posters. Vanaf die dag gaat de distributie van start. De Limburger geeft bij de poster maximaal twee zogenoemde ‘Vastelaovend pasjes’ mee. Met deze pasjes kan de lezer leuke prijzen winnen.

Over de kunstenaar
Toine Dekkers is beeldhouwer en tekenaar en volgde zijn opleiding aan de toenmalige Stadsacademie van Maastricht en studeerde af bij kunstenaar Appie Drielsma. Hij is geboren in Blerick, opgegroeid in Maastricht en heeft zijn atelier momenteel in Eijsden. De kunstenaar onderscheidt zich door een eigenzinnige beeldtaal. De robuustheid en levenslust van zijn fantasievolle creaties zijn bourgondisch van aard. De stier, paard en varken nemen vaak plaats op hun sokkels waar ze als briesende taurus of vurig renpaard tot leven komen. Als personages uit een mythe of een roman vertellen de dieren in verstilde scenes het verhaal van de kunstenaar zelf. Hij is een hartstochtelijke Vastelaovendsvierder en dat gevoel heeft hij in dit schilderij overgebracht.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!