EPEN – Tijdens de Wijnkeuring der Lage Landen haalde de in Limburg gemaakte mousserende Jubileumwijn van de Gerardushoeve in Epen zilver.
155 wijnen die door de ambtelijke keuring in Neustadt (Duitsland) waren gekomen, werden geproefd en beoordeeld door vier teams van Nederlandse en Belgische wijnprofessionals.
Uiteindelijk behaalden 54 wijnen een medaille, wat overeen komt met 35% van alle inzendingen. Dit lijkt wellicht aan de hoge kant, maar met 80 punten als drempel voor brons en met slechts 2 gouden en 17 zilveren medailles, valt dat wel mee. Je moet het zo zien: eenderde van alle ingezonden wijnen zit op 80 tot 82 punten in een internationale vergelijking. Alleen twee Belgisch-Limburgse wijnen werden met goud bekroond, waarvan één mousserend. Twee Nederlandse mousserende wijnen kregen zilver: waaronder Gerardushoeve Brut (met 84 punten) van Wijngaard Sint Martinus uit Vijlen. Deze is exclusief samengesteld voor de Gerardushoeve ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan.
Eugène Vaessen van de Gerardushoeve: “Wij zitten letterlijk en figuurlijk op één van de hoog(s)tepunten van het Limburgse heuvelland. Wij werken waar mogelijk met streekproducten en halen 80% uit het heuvelland. Ook¬ de wijnen. Waar veel collega’s dat voor onmogelijk achten schenken wij vooral regionale wijn. De reacties zijn alleen maar enthousiast.”
Over de met zilver bekroonde mousserende Gerardus Jubileumwijn. “Wij zijn een restaurant en geen wijnmaker. We denken als geen ander te weten wat de gast verwacht. Smaakbeleving is iets specifieks dat in hele kleine nuances ligt. Onze Cuvees stellen we met het hele team samen; dit in zeer nauwe harmonie met de wijnmakers van St. Martinus. Eigen samengestelde wijnen met eigen etiketten vergt vertrouwen. Naast de Brut hebben we ook onze Cuvee Wit en Cuvee Rood.”